DE KERN

“Afgezien van zijn Twittergebruik lijkt Theo Francken in werkelijkheid niets op Donald Trump”

Print
“Afgezien van zijn Twittergebruik lijkt Theo Francken in werkelijkheid niets op Donald Trump”

Het is weinig Belgische politici gegeven, maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is er opnieuw in geslaagd om de Amerikaanse media te halen. Nadat de Washington Post hem eerder een “anti-immigratie hardliner” had genoemd, omschreef de Amerikaanse krant The New York Times hem als “de Vlaamse Trump”. Waar Francken vorige keer in een Engelstalige tweet antwoordde dat hij kiest voor een duidelijk en kordaat migratiebeleid, hield hij het gisteren op “Come again?

We kunnen niet in zijn hoofd kijken, maar we durven wedden dat de staatssecretaris stiekem geniet van zoveel aandacht over de plas. Vergis u niet, het is niet dat de Amerikanen plots enorm geïnteresseerd zijn in dit little landje of in Tweety Theo. Zoals alle grote buitenlandse kranten werkt ook de New York Times met correspondenten in Brussel. Voor artikels over de Belgische politiek baseren die zich voornamelijk op de Franstalige kranten. En in tegenstelling tot de Vlaamse media profileren die zich vaker en meer als anti-Francken. Hoe gerenommeerd sommigen de New York Times ook noemen, het artikel gisteren is enkel gebaseerd op perceptie en oppervlakkigheid. Afgezien van zijn Twittergebruik lijkt Theo Francken in werkelijk niets op Donald Trump.

Naast die perceptie plaveiden een opstoot van verkiezingskoorts en partijpolitieke spelletjes de voorbije drie weken het pad voor de mediaheisa over een mogelijke val van de regering en vervroegde verkiezingen. Hoewel sommige kranten daar in de nieuwsarme kerstvakantie voluit op inzetten, is daar in de Wetstraat nooit echt sprake van geweest. Het geanimeerd debat in de Kamer gisteren bevestigde dat. De oppositie fulmineerde en de meerderheid sloot de rangen, waardoor de stemmingen over de samenhang in de regering niets meer dan een formaliteit waren.

Het was Open Vld-fractieleider Patrick Dewael die iedereen gisteren het nakijken gaf met zijn verdediging van het regeringsbeleid dat Francken nauwgezet uitvoert. Volgens de liberaal bewijzen de cijfers dat dat humaner is dan het asielbeleid van de voorgaande centrumlinkse regeringen. Met zijn harde uithaal naar de vaak polariserende stijl van Francken gaf Dewael de oppositie een tweede keer het nakijken. Hij vroeg zich af waarom Francken zo vaak twittert over repatriëringen en zelfs op de foto gaat staan met de ambassadeur van Soedan die door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wordt gezocht? “Hij doet dit om de kiezers van het Vlaams Belang te krijgen. Maar hoever kan je gaan in het verleiden van de extreemrechtse kiezer zonder af te wijken van het pad van de democratie?” sneerde Dewael als afsluiter. Case closed dus, en wachten op het volgende spelletje partijpolitieke stratego.