Rolstoelgebruiker bereikt het onwaarschijnlijke: “Je krijgt maar één kans in het leven”

Print

Rolstoelgebruiker laat zich niet tegenhouden door beperking en klimt naar de top: “Je krijgt maar een kans in het leven” Video: Reuters

Een Chinese professionele bergbeklimmer raakte in 2011 verlamd tijdens een verkeersongeval en zag zijn dromen in duigen vallen toen hij in een rolstoel belandde. Hij kon echter niet blijven stilzitten en hij probeerde verschillende sporten die hij makkelijk met zijn rolstoel kon doen. Maar niks kon zijn liefde voor klimmen vervangen, dus deed hij er alles aan om zijn favoriete sport weer te kunnen beoefenen. Nu is hij als eerste Chinese atleet genomineerd voor de ‘Oscars van de sport’.

Lai Chi-wai (35) won verschillende kampioenschappen in het bergbeklimmen en was de eerste Chinese winnaar in zijn discipline van het extreme sports-toernooi X-Games. Zijn veelbelovende carrière als professionele atleet kwam echter abrupt ten einde toen hij in 2011 verlamd raakte na een auto-ongeval. “Ik hou van klimmen”, zegt de man. “Vroeger had ik alle vrijheid en kon ik naar hartenlust binnen en buiten klimmen. Maar nu zit ik in een rolstoel en moet ik met veel meer zaken rekening houden.”

Lai moet nu kunnen rekenen op de hulp van anderen om de top van een berg of klimmuur te bereiken. “Het is nu heel wat gedoe, maar ik kan het nog steeds doen.” Naar eigen zeggen werd er een droom werkelijkheid toen hij voor het eerst weer een berg kon beklimmen, al was dat niet altijd even makkelijk: de atleet moest eerst enkele maanden wennen aan zijn beperkingen tijdens het klimmen en geeft toe dat hij toen een donkere periode beleefde. Hij was de beste klimmer van China, maar was plots aan een rolstoel gekluisterd.

Inspiratie voor anderen

Vijf jaar na zijn ongeval was het echter tijd voor de grootste uitdaging sinds hij verlamd raakte, toen hij in december naar de Leeuwenrots in Hongkong trok om de 435 meter hoge berg te overwinnen. “Naar de top van die berg klimmen was een droom waarmaken”, aldus Lai. “Zo kon ik mijn vrienden en fans tonen dat ik alles kan overwinnen. En dat ik nog steeds kan doen wat ik het liefste doen.”

De sterke prestatie van de man ging niet onopgemerkt voorbij en hij werd genomineerd als een van de kanshebbers voor de Laureus World Sports Awards, prestigieuze sportprijzen die jaarlijks worden uitgereikt en ook wel de ‘Oscars van de sport’ worden genoemd.

“Ik was aangenaam verrast dat mijn sportieve prestaties nog steeds worden erkend, ondanks het feit dat ik in een rolstoel zit. Ik hoop dat mijn verhaal andere mensen met een lichamelijke beperking kan inspireren en hen tonen dat er niets in de weg moet staan om dromen te kunnen vervullen.”