Mode

Moeder van jongetje in H&M-rel reageert: “Stop met kritiek geven en get over it

Print
Moeder van jongetje in H&M-rel reageert: “Stop met kritiek geven en get over it”

De moeder van het jongetje dat centraal staat in de rel rond modeketen H&M, heeft gereageerd op de heisa die ontstaan is door de foto van haar zoontje. Het zwarte jongetje draagt een pull met ‘coolest monkey in the jungle’ erop, en dat wordt door zowat heel de wereld veroordeeld als racistisch. “Stop met huilen”, schrijft de moeder op Facebook. “Get over it.”

De rel ontstond toen H&M een foto online zette van de nieuwe trui in de collectie. Daarop staat ‘coolest monkey in the jungle’ - tofste aapje in de jungle. Dat op de foto een zwart jongetje de trui draagt, veroorzaakte heel wat oproer. De combinatie zwarte jongen en aap werd als racistisch aanzien en bracht onder meer The Weeknd, LeBron James, P Diddy, Romelu Lukaku en andere beroemdheden ertoe de kledingketen aan de schandpaal te nagelen.

Maar wie niet kwaad is op H&M, is Terry Mango. De zwarte vrouw uit het Zweedse Stockholm is de moeder van het jongetje en vindt dat heel de wereld overreageert. “Ik ben de moeder”, schrijft ze in een reeks posts op Facebook. “Dit is een van de honderden outfits die mijn zoon gedragen heeft. Stop met onnodig kritiek te geven, dit is een nutteloos probleem. Get over it.”

“Ik begrijp het probleem echt niet”, reageerde ze wat later op verraste reacties van andere mensen op haar eerste post. “Niet omdat ik daarvoor kies, maar gewoon omdat ik zo niet denk. Sorry. Maar iedereen mag zijn mening hebben.”

Niet te missen