AUSTRALIAN OPEN. Wickmayer en Bonaventure gaan door in kwalificaties, Zanevska in tranen na nederlaag

Print
AUSTRALIAN OPEN. Wickmayer en Bonaventure gaan door in kwalificaties, Zanevska in tranen na nederlaag

Foto: BELGA

In de kwalificaties van de Australian Open in Melbourne hebben onze landgenoten Yanina Wickmayer (WTA 117) en Ysaline Bonaventure (WTA 164) zich donderdag geplaatst voor de tweede ronde. Maryna Zanevska (WTA 167) verging het minder goed: zij moet het toernooi al na haar eerste wedstrijd verlaten.

Wickmayer heeft “eerste stap genomen”

Yanina Wickmayer nam het donderdag op tegen de Zwitserse Jil Teichmann (WTA 141). De 28-jarige Antwerpse was na 1 uur en 28 minuten in twee sets de betere: 6-4 en 7-6 (7/5). Op hetzelfde moment trad de 23-jarige Ysaline Bonaventure aan tegen de Australische Tammi Patterson (WTA 344). Ook zij had aan twee sets voldoende om te winnen. Het werd 7-6 (7/1) en 7-5 in 1 uur en 39 minuten.

“De eerste stap is genomen”, zei Wickmayer achteraf. “Ik hoop dat er nog zullen volgen. Het was geen makkelijke wedstrijd. Iedereen zet door in de kwalificaties en je krijgt heel weinig cadeaus. Je moet voor ieder punt vechten. Maar in zijn geheel vind ik dat ik me agressief getoond heb met een grote drang om te winnen. De tweede set was een beetje moeilijk, want de zon stond anders en dat hinderde me bij mijn service. Ik kon niet meer zoveel druk zetten. Maar op de belangrijke momenten heb ik present getekend.”

Het is de tweede keer sinds de Autralian Open van 2010 dat Wickmayer zich via de kwalificaties moet plaatsen voor de hoofdtabel van een Grand Slam-toernooi. Maar ondanks de tegenspoed wil ze de moed niet verliezen. “Ik ga daar niet over liegen. Er zijn aangenamere dingen dan je opnieuw te moeten plaatsen via de kwalificaties, maar ik probeer de zaken positief te benaderen. Het is een nieuw jaar. Ik heb vorig jaar vrij veel tegenslag gehad en nu vertrek ik weer van een wit blad. Het was mijn eerste wedstrijd van het seizoen en dit is bonus. Zo win je ook WTA-punten. Ik ben er dus niet voor niets. En elke gewonnen match geeft zelfvertrouwen. Ik ben blij hier te zijn en wil ervoor vechten”, zei Wickmayer.

Vrijdag neemt ze het op tegen de 19-jarige Australische Priscilla Hon (WTA 211).

AUSTRALIAN OPEN. Wickmayer en Bonaventure gaan door in kwalificaties, Zanevska in tranen na nederlaag
Foto: BELGA

Bonaventure na zege tegen Patterson: “Vertrouwen is er”

Ook Ysaline Bonaventure (WTA 164) won haar wedstrijd in de eerste kwalificatieronde van de Australian Open. De 23-jarige Luikse klopte de Australische Tammi Patterson (WTA 344) in twee lange sets (7-6 (7/1) en 7-5).

“Ik ben tevreden te hebben kunnen winnen, maar mijn spelniveau kan nog beter. Ik heb zeker niet mijn beste match gespeeld”, stak Bonaventure van wal. “Op papier was ik de favoriet en misschien heb ik mezelf voordien al te veel druk opgelegd. Maar dankzij mijn sterk seizoensbegin is het vertrouwen aanwezig. En dat heeft me geholpen alsnog in twee sets te winnen. Drie sets was al vermoeiend geweest. Het is immers zeer warm en ik hou graag nog een beetje energie over voor de volgende matchen.”

Bonaventure begon inderdaad goed aan 2018. In Auckland slaagde ze erin de kwalificaties te overleven. Voor de Australian Open heeft ze zich hetzelfde doel gesteld. “Ik heb 2017 goed afgesloten met winst in Canada op het ITF-toernooi van Saguenay. Vervolgens heb ik goed gewerkt in de winter. Ik heb geprobeerd mijn service te verbeteren en fysiek sterker te worden. Ik wil hier in Melbourne mijn kans gaan om de hoofdtabel te halen. Ik voel me goed, ben niet vermoeid en het vertrouwen is er. Ik bekijk alles match per match. We zullen wel zien hoe het afloopt.”

AUSTRALIAN OPEN. Wickmayer en Bonaventure gaan door in kwalificaties, Zanevska in tranen na nederlaag
Foto: BELGA

Zanevska in tranen na nederlaag: “Zeer hard”

Tijdens de kwalifacties trad eerder op donderdag nog een derde landgenote aan: Maryna Zanenvska. Zij trof de Bulgaarse Viktoriya Tomova (WTA 140), die een maat te groot bleek voor de 24-jarige. Na verlies in de eerste set, sleepte Zanenvska nog de tweede uit de brand met een tiebreak. De Bulgaarse was in de derde set echter te sterk, na 2 uur en 42 minuten was de eindstand 5-7, 7-6 (7/2) en 2-6.

Zanevska had in het Melbourne Park tranen in de ogen na haar verlies: “Ik heb alles gegeven, maar dat was niet genoeg... Ik weet niet of ik de betere was van de twee speelsters. Ik had vrij veel kansen, maar zij heeft gewonnen. Bravo! Ik heb meer winnende punten dan haar gemaakt (38 tegen 15, nvdr), maar zij was meer solide. Na winst in de tweede set zou je zeggen dat het moeilijkste achter de rug was, maar ik was zeer moe. Ik heb te veel hoogtes en laagtes gekend. Ik heb heel goed gespeeld, maar slechts bij momenten.”

Vorig jaar stond Maryna Zanevska nog op de hoofdtabel van de Australian Open, nadat ze was opgevist als ‘lucky loser’. In de eerste ronde verloor ze van Jennifer Brady uit de VS. Deze keer is ze al uitgeschakeld nog voor het toernooi echt is begonnen.

Wat nu? “Ik weet het niet. Ik ga een douche nemen en proberen om te kalmeren. Ik heb al een paar maanden geen wedstrijd meer gewonnen. Ik kan er zelfs geen dag meer op plakken. Kortom, mijn vertrouwen is niet erg groot. Ik speel hier niet in het dubbel. Wellicht keer ik nu terug naar België. Blijven werken. Er is geen andere oplossing”, besluit Zanevska.

AUSTRALIAN OPEN. Wickmayer en Bonaventure gaan door in kwalificaties, Zanevska in tranen na nederlaag
Foto: BELGA

Mertens treft qualifier, Flipkens ontmoet Riske, Van Uytvanck Martic

In het enkelspel bij de dames op de Australian Open zijn Elise Mertens (WTA 36), Kirsten Flipkens (WTA 73) en Alison Van Uytvanck (WTA 78) al rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel. Zij komen volgende week in actie.

Voor Elise Mertens (WTA 36) is het nog even afwachten om haar tegenstandster te kennen, zij treft een qualifier. Bij winst in haar eerste ronde lijkt voor Mertens een partij te wachten met de Australische Daria Gavrilova (WTA 25). Kirsten Flipkens (WTA 48) krijgt de Amerikaanse Alison Riske (WTA 89) voor de voeten, terwijl Alison Van Uytvanck (WTA 78) het opneemt tegen de Kroatische Petra Martic (WTA 81).