DE KERN

De kleine dictator bewijst aan de hele wereld dat hij het spel meesterlijk beheerst

Print
De kleine dictator bewijst aan de hele wereld dat hij het spel meesterlijk beheerst

Foto: LD

Soms kan het snel gaan, zelfs in de diplomatie. Tot en met oudejaarsavond moest de wereld rekening houden met het risico dat er in het oplopende spierballengerol tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse ‘grote leider’ Kim Jong-un wel eens per ongeluk een atoombom zou kunnen ontploffen. Dan liet Kim in zijn nieuwjaarsboodschap horen dat hij - onder bepaalde voorwaarden - misschien wel een Noord-Koreaanse delegatie naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea zou willen sturen. En negen dagen later zaten beide Korea’s al samen akkoorden af te sluiten.

De Noord-Koreanen komen naar de Olympische Winterspelen, met een grote delegatie. Noord en Zuid gaan blijven praten om de spanning op het Koreaanse schiereiland te verminderen. En de militaire ‘hotline’ wordt na twee jaar stilte opnieuw in gebruik genomen. De Noord-Koreanen trokken alleen een rode lijn toen de Zuid-Koreanen probeerden ook het woord ‘atoomontwapening’ in de agenda van de militaire gesprekken te smokkelen.

Afwezig in het verhaal: de Amerikanen en hun president Trump met zijn veel grotere atoomknop.

Uiteraard zijn de VS op de achtergrond aanwezig. Zo moesten ze om te beginnen al akkoord gaan om de gesprekken mogelijk te maken, nadat Kim Jong-un als voorwaarde had gesteld dat de jaarlijkse gemeenschappelijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea moesten worden uitgesteld tot na de Spelen.

Donald Trump probeerde de pluimen voor de Koreaanse doorbraak de voorbije dagen op zijn hoed te steken toen hij stelde dat de sancties blijkbaar hun vruchten afgeworpen hebben. En volgens sommigen was ‘kleine raketman’ Kim inderdaad bang geworden dat hij deze keer te ver gegaan was, en echt een aanval van de Verenigde Staten moest verwachten.

Maar dat neemt niet weg dat de kleine dictator de hele wereld toont dat hij het spel meesterlijk beheerst. Eerst voert hij met zijn raket- en atoomproeven de spanning op tot een ondraaglijk niveau. Dan kiest hij het moment waarop hij de opening maakt, en slaagt er bovendien nog eens in om als leider van het meest geïsoleerde en geboycotte land van de wereld, zijn eigen voorwaarden te stellen om de onderhandelingen te beginnen.

Dat de Zuid-Koreaanse president Moon als uitgesproken voorstander van betere betrekkingen met het Noorden deze kans niet zou laten liggen was wellicht ook ingecalculeerd.

En Donald Trump mag samen met de rest van de wereld toekijken hoe de Koreanen hun zaakjes regelen.