VRT-ombudsman reageert op hetze: “Wie bij VRT begint, laat zijn bagage achter aan de ingang”

Print
VRT-ombudsman reageert op hetze: “Wie bij VRT begint, laat zijn bagage achter aan de ingang”

Jihad Van Puymbroeck. Foto: Joris Herregods

Brussel -

VRT-ombudsman Tim Pauwels reageert dinsdag op de commotie die is ontstaan na de aanstelling van Jihad Van Puymbroeck als redactrice sociale media bij de VRT. “Een jongedame van 23 is begonnen aan een baan achter de schermen op VRT NWS. Zullen we even wachten met veroordelen?”, zegt hij.

Op de conservatieve website SCEPTR en op sociale media ontstond maandag en dinsdag een hetze rond de aanstelling van Van Puymbroek. Er werden vragen gesteld bij haar onpartijdigheid. Van Puymbroeck is ex-bestuurslid van Groen Beveren, was in het verleden actief als communicatiemedewerker van het Minderhedenforum en liep stage bij Kif Kif, een organisatie die strijdt tegen racisme en ongelijkheid. In een aantal tweets uit een ver en minder ver verleden, liet ze zich ook kritisch uit over N-VA.

“Sommige naargeestige reacties maken mij niet trots op ons Vlaamse maatschappelijke debat”, zegt ombudsman Tim Pauwels dinsdag in een reactie. “Een jongedame van 23 is begonnen aan een baan achter de schermen op VRT NWS. Zullen we even wachten met veroordelen?”. En ook: “Oude tweets zijn oude tweets. Er zijn weinig mensen die in hun leven nooit domme dingen doen.”

VRT-ombudsman reageert op hetze: “Wie bij VRT begint, laat zijn bagage achter aan de ingang”
Foto: Bart Dewaele

Pauwels wijst er dinsdag ook op dat Van Puymbroeck na een lange, open procedure is aangeworven voor haar competenties inzake sociale media. Daarbij is heel duidelijk geëist dat ze alle engagementen zou stopzetten en zich onpartijdig zou opstellen, zegt hij. “Degenen die bij het gesprek waren, vonden haar houding op dat vlak overtuigend.”

Hij wijst er ook op dat Van Puymbroeck geen zelfstandig journalistiek werk zal leveren, alleen achter de schermen zal werken en niet voor de politieke redactie aan de slag gaat. “Bij VRT NWS is de regel al generaties lang dezelfde: wie bij VRT NWS begint, laat zijn bagage achter aan de ingang. Wie dat niet kan, moet ander werk zoeken. Punt.”