Truienaar moet boerderij drie jaar sluiten na dierenverwaarlozing

Print
Truienaar moet boerderij drie jaar sluiten na dierenverwaarlozing

Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder (2014) Foto: Raymond Lemmens

Sint-Truiden -

De 64-jarige Truienaar Willy V. mag drie jaar lang geen dieren meer houden en moet een boete van 18.000 euro betalen, waarvan 6.000 euro effectief. De man maakte zich meermaals schuldig aan dierenverwaarlozing en sluikstorten. De zestiger bevestigt daarmee zijn trieste reputatie. Nu verwaarloosde de man uit deelgemeente Gelinden onder meer 3 ezels, 2 pony’s, 6 varkens, 1 schaap, geiten en pluimvee. Ze kregen onvoldoende tot geen verzorging, hadden geen proper water en leefden in een stal met voorwerpen waaraan ze zich konden kwetsen. Daarnaast zijn ook enkele dode schapen in een weide aangetroffen.

De feiten dateren van 2014 en 2016. In 2014 kwam het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder ter plaatse om de dieren op te halen. “Een van de pony’s stond in een kille varkensstal waar geen enkel lichtstraaltje binnen scheen”, aldus Rudi Oyen van het opvangcentrum. “Het dier was erg gestresseerd en had moeite om te lopen door verwaarloosde hoeven. De andere dieren hebben wij van een zogenaamde weide gehaald. De drassige beemd was een grote modderpoel waardoor de hoeven van één ezel helemaal vergroeid waren. De weide lag bezaaid met brokstukken van oude wagens en oud ijzer. Het was duidelijk te zien dat de dieren door gebrek aan verzorging ontstekingen op hun spieren hadden. Het zijn erbarmelijk toestanden daar, want wij zijn er al meermaals geweest. Geef die man een fatsoenlijke pony en een half jaar later is het dier om zeep.”

Recidivist

De Truienaar is niet aan zijn proefstuk toe. In 2005 werden bij hem 112 verwaarloosde dieren in beslag genomen. Na een procedureslag met toenmalig burgemeester Ludwig Vandenhove mocht hij enkele kleine huisdieren terughalen. Toen raakte ook bekend dat de man een aantal jaren voordien in Orsmaal ook al voor dezelfde feiten door FOD Volksgezondheid veroordeeld was. In 2007 was het opnieuw prijs en werden 17 graatmagere en verwaarloosde schapen, een geit en een pony bij hem weggehaald. In 2008, 2009 en 2013 kreeg hij voor dezelfde feiten opnieuw Volksgezondheid over de vloer. Telkens werden er dieren meegenomen.

Zoon ook schuldig

De rechtbank heeft de man dinsdag vier maanden de tijd gegeven om het puin rond zijn boerderij op te ruimen. Het gaat onder meer om afgedankte elektronische apparaten, metaalafval, autobatterijen, banden, TL-lampen, plastic vaten met afvalolie. Als de troep tegen dan niet verdwenen is, moet hij een dwangsom van 100 euro per dag betalen. Niet alleen Willy V. is dinsdag veroordeeld. Ook zijn 42-jarige inwonende zoon heeft het verbod gekregen om gedurende drie jaar dieren te houden. Daarnaast kreeg hij nog een boete van 3.000 euro effectief.