Food

Kijk toch maar uit met ‘peren zonder pit’

Print
Kijk toch maar uit met ‘peren zonder pit’

Geen pitjes in de conferenceperen, wel een steen op de plaats waar het klokhuis normaal zit. Foto: IF

Door de uitzonderlijke nachtvorst was beloofd dat de conferenceperen deze keer geen pitten ­zouden hebben. Lekker gemakkelijk. Alleen blijkt nu dat er in de plaats van pitten een steen zit, in de vorm van een versteend klokhuis, schrijft De Standaard.

De extreme nachtvorst van het afgelopen voorjaar had een aangename verrassing in petto: de populaire perensoort conference zou dit jaar volledig pitloos zijn. Hij zou wel iets kleiner zijn, maar even lekker, én zonder die vervelende pitten. Maar nu blijken die peren een hard, oneetbaar klokhuis te hebben. Een soort van steenperen. De heel rijpe exemplaren krijg je amper doormidden gesneden.

De oorzaak van die verstening is terug te brengen tot de nacht van 19 op 20 april 2017. “Het heeft toen hard gevroren”, zegt Charles de Schaetzen, medewerker van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. “Daardoor werden de klokhuizen van jonge vruchten beschadigd. Dat is dramatisch voor de meeste fruitsoorten – onder meer de appeloogst viel heel hard tegen – maar de conferencepeer is in staat om ook met een beschadigd klokhuis te groeien.”

De peren groeiden dus verder, maar intussen bleven er dode cellen achter op de plaats waar normaal het klokhuis zit. “Dan krijg je meestal een holte”, zegt De Schaetzen. “Maar als het echt hard gevroren heeft, krijg je ook versteende cellen. De peren die het hardst getroffen zijn, hebben de hardste kern. Je moet dus uitkijken wanneer je zomaar in een peer bijt.”

Niet te missen