Angstaanvallen kwellen Michel Van den Brande: “Het ging gewoon niet meer”

Print
Angstaanvallen kwellen Michel Van den Brande: “Het ging gewoon niet meer”

Foto: Simon Mouton

Hij kreeg de eerste angstaanval een zevental jaar geleden. Maar de jongste tijd komen ze vaker en vaker. Soms meerdere keren per week, zelfs in die mate dat Michel Van den Brande (56), de stellingenbouwer uit The Sky is the Limit, geregeld medicatie neemt. Hij heeft ook ademhalingsoefeningen aangeleerd. Toch blijven de aanvallen zijn leven domineren. Het voorbije weekend nog, toen hij naar een optreden wou, maar er niet in slaagde om te vertrekken.

“Het gebeurt vaak wanneer ik in de wagen wil stappen. Dan begin ik te zweten, gaan mijn benen tintelen en sla ik tilt. Ik dúrf niet meer in te stappen. Dat is niet alleen als ik zelf rijd, maar ook als passagier. Onlangs nam ik een taxi, maar ben ik halver­wege de rit uitgestapt. Het ging gewoon niet meer. Maar net zo goed kan de angst toeslaan als ik thuis zit. Dan moet ik naar buiten, of ik word gek”, vertelt hij.

Van den Brande won intussen professioneel advies in: de angstaanvallen zouden voortkomen uit een problematische jeugd. “Ze zijn ook pas begonnen nadat mijn ouders zijn overleden. Weet je, als kind kreeg ik meer slagen dan eten. Ik liet een pot augurken vallen en hop, een mep in het gezicht. Zo ging het keer op keer. Die frustraties en die onmacht zitten nog altijd in mijn lijf, na al die jaren heb ik ze nog steeds geen plaats kunnen geven.”