Pitloze peren blijken plots versteend

Print
Pitloze peren blijken plots versteend

Geen pitjes in de conference-peren, wel een steen op de plaats waar het klokhuis zit. Foto: IF

Sint-Truiden -

De extreme nachtvorst van het voorjaar van 2017 had een aangename verrassing in petto: de populaire perensoort conference zou dit jaar volledig pitloos zijn. Hij zou wel iets kleiner zijn, maar even lekker én zonder vervelende pitten. Maar nu blijken die peren een hard, oneetbaar klokhuis te hebben.

De peren zijn plots steenvruchten geworden die je amper krijgt doorgesneden. De oorzaak van die verstening is terug te brengen tot de nacht van 19 op 20 april 2017. “Het heeft toen hard gevroren”, zegt Charles de Schaetzen van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. “Daardoor werden de klokhuizen van jonge vruchten beschadigd. Dat is dramatisch voor de meeste fruitsoorten – onder meer de appeloogst viel hard tegen – maar de conference groeit ook met een beschadigd klokhuis verder.”

Maar intussen bleven er wel dode cellen achter op de plaats waar normaal het klokhuis zit. “Dan krijg je meestal een holte”, zegt De Schaetzen. “Maar als het echt hard gevroren heeft, krijg je ook versteende cellen. De peren die het hardst getroffen zijn, hebben de hardste kern. Je moet dus uitkijken wanneer je zomaar in een peer bijt.”