Celebs

Waarom deze BV’s stippen op hun hand tekenen

Print
Waarom deze BV’s stippen op hun hand tekenen

Foto: Instagram

Tijdens het scrollen op Instagram heel wat BV's zien voorbijkomen met vier stippen op hun hand? Dat is geen toeval, want het gaat om de actie STIP IT waarmee ze zich uitspreken tegen pesten. Het is een initiatief van Ketnet en de boegbeelden zijn wrappers Tinne Oltmans, Leonard Muylle, Sander Gillis en Thomas Van Achteren. "Ik ben zelf gepest van het tweede leerjaar tot het zesde middelbaar", zegt Oltmans.

Pesten is en blijft een groot probleem in Vlaanderen. Zo tonen de meest recente cijfers van 'Klasse' aan dat 20 procent van de kinderen ermee af te rekenen krijgt. En ook al daalt dat cijfer jaar na jaar, toch is er nog heel wat werk aan de winkel. Daarom lanceert Ketnet de actie STIP IT: Samen Tegen Iemand Pesten, waarbij je vier stippen op je hand tekent als signaal dat je pesten mee de wereld wilt uithelpen. Die vond al snel ook gehoor bij heel wat BV's, zoals Jani Kazaltzis, Niels Destadsbader, Lynn Van Royen en Staf Coppens, die massaal foto's van hun stippen op Instagram deelden.

(lees verder onder foto)

De campagne wordt gedragen door de vier Ketnetwrappers Leonard Muylle, Sander Gillis, Thomas Van Achteren en Tinne Oltmans. Die laatste, ook bekend van 'Steracteur Sterartiest' en 'Ghost Rockers', weet in elk geval waarover ze spreekt. "Ik ben gepest van het tweede leerjaar tot het zesde middelbaar. Niets extreems, maar dat eeuwige getreiter heb ik wel ervaren als heel vermoeiend. Bovendien was er ook nooit een evidente reden waarom ik werd gepest. Ik was toen niet erg assertief en wat anders en dat volstond om in het vizier van pesters te komen. Mijn beste vriendinnen zaten ook niet bij mij op school, dus niemand nam het voor mij op.”

Manipest

Het is net daar waar de actie dus iets wil aan doen en daarom werd een 'Manipest' gelanceerd dat iedereen kan ondertekenen. Wie er zijn handtekening onder zet, belooft zelf niet te pesten en slachtoffers van pestgedrag te ondersteunen. Wie dat heeft gedaan, mag op zijn hand vier stippen tekenen. "Met een stift, pen of plakkertjes; het maakt niet uit. Zolang ze maar in een vierkant staan. Bekijk de stippen als een soort virus tegen pesten dat zich hopelijk heel snel verspreidt”, zegt Oltmans.

 

 

 

 

Bij de actie hoort ook een nieuw Move tegen pesten-lied dat werd ingezongen door Tinne Oltmans:

Niet te missen