Celebs

De vrouwen wonnen de avond

Daarom droeg (bijna) iedereen zwart op de Golden Globes

Print

Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon en Shailene Woodley poseren met hun award voor beste tv-serie of tv-film voor ‘Big Little Lies’. Foto: AFP

Televisie- en filmsterren hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om zich in het zwart te kleden voor de uitreiking van de Golden Globes. Ze protesteerden zo tegen seksuele agressie, nu de Weinstein-affaire Hollywood in de ban houdt. Oprah Winfrey en Reese Witherspoon prezen in hun speech de vrouwen die durfden te spreken over het misbruik. Oprah won overigens als eerste zwarte vrouw de carrièreprijs en haar speech was zo krachtig dat velen haar prompt als volgende president zien.

Daarom droeg (bijna) iedereen zwart op de Golden Globes
HFPA-president Meher Tatna was een van de weinigen die geen zwart droeg. Foto: AFP

Rond 16 uur (1 uur in België), een uur voor het begin van de tv-uitzending in het Beverly Hilton, bleek amper iemand de oproep naast zich neer te hebben gelegd. Een honderdtal actrices zat achter het initiatief, onder wie Natalie Portman en Reese Witherspoon. Zij richtten de organisatie Time’s Up op, om de verdediging van slachtoffers van seksuele agressie op het werk te financieren.

Ook Jessica Chastain, een van de meest openlijk feministische actrices, droeg zwart. “We zijn hier voor de Time’s Up-beweging. We zijn solidair”, zei Chastain, die genomineerd was voor haar rol in de film ‘Molly’s game’. Enkele sterren waren vergezeld door activisten. Zo bracht Meryl Streep Ai-jen Poo met zich mee, de directrice van de Nationale Alliantie voor Huishoudelijke Werkers.

De zeldzame vrouwen in rood, mauve of pastelkleuren werden vreemd bekeken.

Daarom droeg (bijna) iedereen zwart op de Golden Globes
Veel mannen droegen een pin met ‘Time’s Up’, onder wie Justin Timberlake. Foto: AFP

Ook de mannen toonden zich solidair. Om zeker te zijn dat de boodschap overkwam, droegen onder anderen Aziz Ansari – die tot beste acteur in een komische of muzikale serie voor zijn ‘Master of None’ werd uitgeroepen – Justin Timberlake, James Franco – die een prijs kreeg voor zijn ‘Disaster Artist’ –, en de zoon van Angelina Jolie een badge van ‘Time’s Up’.

Hulde aan de vrouwen die durfden te spreken

Tv-ster Oprah Winfrey maakte dan weer van haar overwinningsspeech gebruik om de problematiek aan te kaarten. Winfrey won – als eerste zwarte vrouw – de Cecil B DeMille award voor haar carrière. “Wat ik zeker weet, is dat jouw waarheid uitspreken het krachtigste middel is dat we hebben. Ik wil mijn dankbaarheid uitdrukken voor alle vrouwen die jaren misbruik en aanranding hebben doorstaan. De tijd van de brutaal machtige mannen is voorbij. Een nieuwe dag is te zien aan de horizon, en wanneer die dag eindelijk aanbreekt, zal het zijn door veel magnifieke vrouwen.”

Haar speech ontroerde veel kijkers, en algauw zagen Twittergebruikers in haar de volgende president van de Verenigde Staten. De hashtag #Oprah2020 werd gretig gebruikt. Nog geen zo’n gek idee, blijkbaar, want haar man antwoordde op vragen daarover dat het zou afhangen van het volk of Oprah zich kandidaat zou stellen, maar dat ze het absoluut zou doen.

(Lees verder onder de tweets)

 

 

 

Ook Reese Witherspoon, wiens serie ‘Big Little Lies’ uitgeroepen werd tot beste serie, bedankte alle mensen die over aanranding en misbruik hebben gesproken het afgelopen jaar. “De tijd is op, we horen jullie, we zien jullie, en we gaan jullie verhalen vertellen.”

Laura Dern, Witherspoons tegenspeelster in ‘Big Little Lies’, won de prijs voor beste ondersteunende rol in een serie of tv-film. Zij vertelde in haar speech: “Velen van ons werd geleerd niet te kletsen. Het is een cultuur van het zwijgen opleggen die genormaliseerd was.” Dern benadrukte het belang van te spreken over misbruik.

Zowel Winfrey als Meher Tatna, de Hollywood Foreign Press Association-president (door de presentator voorgesteld als een president die écht “een stabiel genie” is, en een van de weinigen die geen zwart droegen) hadden het in hun speeches ook over het belang van de media in deze tijden.

- LEES HIER MEER. Bekijk alle zwarte jurken op de Golden Globes -

Vrouwen winnen de avond

De grootste winnaars van de avond waren ongetwijfeld de vrouwen. Naast alle eerbetonen aan de vrouwen die te maken kregen met seksueel misbruik, stonden ook de prijzen in het teken van vrouwen. De vijf grootste prijsbeesten van de Golden Globes – ‘Three Billboards Outside Ebbing Missouri’, ‘Lady Bird’, ‘Big Little Lies’, ‘The Marvelous Mrs Maisel’ en ‘The Handmaid’s Tale’ – draaien allemaal rond vrouwelijke protagonisten.

- LEES HIER MEER Het overzicht van alle winnaars van de Golden Globes

Niet te missen