Genkenaren nemen afscheid van Vittorio Salvaggio

Print

Winterslag 1

Genk - Vorige vrijdag ging in het kerkje van de Italiaanse missie in Hoevenzavel de uitvaartplechtigheid van Vittorio Salvaggio door. De muurschildering van dit kerkje toont een ondergronds mijnwerker aan het werk, daaronder stond de kist opgebaard. 'Minatore pensionato' kon je op zijn gedachtenisprentje lezen. Maar achter deze enkele woorden zit een heel leven, een verhaal van migratie en integratie...

Vittorio, of Vik, zoals zijn Vlaamse vrienden hem noemden, werd geboren in Grotte in het Italiaanse Sicilië. Op héél jonge leeftijd kwam hij naar Winterslag, en op zijn twintigste was hij al enkele jaren mijnwerker. Ook was hij van jongsaf aan bij de Chiro. Eerst als lid, en later als leider. Eerst in Winterslag, daarna in Boxbergheide.

Een van zijn chirojongens uit die tijd, nu een zeventiger, zegt het zo: "Vik was altijd een enthousiaste en bezielende leider. Hij trok ons mee in het goede en hij haalde het beste in ons naar boven. Toen hij op een bepaald ogenblik in de kliniek belandde met een geplette voorarm en we hem bezochten, en als we later de ruwe littekens van de hechtingen zagen, beseften we voor de rest van ons leven hoe gevaarlijk het werk in de mijn kan zijn."

Vittorio huwde, kocht een huis in Winterslag en stichtte met zijn Maria een mooi gezin, als papa en later ook als nonno en nonnino. Maar veel Genkenaren kennen hem ongetwijfeld als de man die als gepensioneerd mijnwerker nog jarenlang toezicht deed was in de Limburghal: gedienstig, vriendelijk en goedlachs. Hij strooide de warme Italiaanse zon gul rond in onze Genkse samenleving. Een goed mens ging heen!

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio