EK schaatsen - Mathias Vosté sluit EK af met zesde plek op massastart

Print
EK schaatsen - Mathias Vosté sluit EK af met zesde plek op massastart

Foto: VI Images / Soenar Chamid sportfotografie

Op de laatste dag van de Europese titelstrijd schaatsen in Kolomna is Mathias Vosté als zesde geëindigd op de mass start. Daarmee slaagde Vosté in zijn opzet bij de top acht te finishen.

Door die klassering komt de in Nederland wonende Bruggeling in aanmerking voor een topsportstatuut. Eerder dit weekend behaalde Vosté de elfde, twaalfde en dertiende plaats.

Vosté veroverde de voor zijn klassering noodzakelijke punten in de allereerste tussensprint. Hij kon ongehinderd demarreren en de vijf punten incasseren. Daarna was de vroegere shorttracker nog wel even voor in het peloton te vinden, maar met de gang van zaken aan de top bemoeide hij zich niet meer.

Na de minimarathon (officieel zestien ronden) ging de Nederlander Jan Blokhuijsen als eerste over de streep, Haralds Silovs uit Letland werd echter als winnaar aangemerkt. De organisatoren hadden de schaatsers een ronde te veel laten rijden.

Toen er nog vijf ronden moesten worden geschaatst was het rondenbord een ovaal later niet aangepast. ISU-vertegenwoordiger Christian Breuer tikte de Russische officials op de vingers, waarna de uitslag werd gecorrigeerd. Blokhuijsen won toch, voor de Italiaan Andrea Giovannini en de Rus Roeslan Zacharov. Silovs werd als elfde geklasseerd.

Vosté was in Kolomna de vervanger van Bart Swings, die met het oog op de Olympische Winterspelen op trainingsstage in Noorwegen is. Als reserve stond voor de Belgen Jordan McMillen paraat, die zaterdag in Kolomna op de 5000 meter als achtttiende en laatste was geëindigd.