Critici kiezen ‘Manchester by the Sea’ tot beste film van vorig jaar

Print
Critici kiezen ‘Manchester by the Sea’ tot beste film van vorig jaar

Filmjournalisten van diverse Belgische media hebben het drama ‘Manchester by the Sea’ van Kenneth Lonergan tot beste bioscoopfilm van 2017 gekozen. Dat heeft het tijdschrift Filmmagie vrijdag meegedeeld.

De top 10 kleurt verder nog opvallender Angelsaksisch dan andere jaren, merkt het maandblad op, met ‘The Lost City of Z’, ‘American Honey’, ‘Blade Runner 2049’, ‘La La Land’, ‘Nocturnal Animals’, ‘Dunkirk’, ‘You Were Never Really Here’ en ‘Moonlight’.

De enige niet-Engelstalige film in de top 10 is het portret ‘Loveless’ van de Rus Andrej Zvjagintsev, een schrijnende aanklacht tegen de liefdeloosheid via een blik op een gebroken gezin. Het afbrokkelende gezin staat ook centraal in het melodrama ‘Manchester by the Sea’ over blijvende rouw en de verstikkende verantwoordelijkheid van (substituut-)ouderschap, aldus Filmmagie in de mededeling.

In de eindejaarslijst van Belgische filmjournalisten gepubliceerd in het januarinummer van Filmmagie vallen ‘I Am Not Your Negro’ van Raoul Peck en ‘Get Out’ van Jordan Peele net buiten de top 10. Samen met Oscarwinnaar ‘Moonlight’ herinneren ze er volgens het tijdschrift wel aan dat 2017 een jaar van ‘Black Movies Matter’ was.

Bekijk hier onze volledige tv-gids