Mathias Vosté opent met klasseringen in de middenmoot op EK schaatsen

Print
Mathias Vosté opent met klasseringen in de middenmoot op EK schaatsen

Foto: VI Images / Soenar Chamid sportfotografie

Met een twaalfde en een dertiende plaats opende Mathias Vosté vrijdag de Europese schaatskampioenschappen. Vosté boekte in Kolomna, ruim honderd kilometer ten zuidoosten van Moskou, zijn beste klassering op de 500 meter.

Op die afstand bleef Vosté vier tienden verwijderd van zijn recente Belgische record. Dat is heel verdienstelijk want die 35.26 seconden kwam tot stand op een hooglandbaan. Met 35.66 vestigde hij zich in de middenmoot van het veld.

De Nederlander Ronald Mulder was nog een pak sneller en werd in 34.80 de eerste Europese kampioen op de kortste afstand. De tweede en derde plaats gingen naar de Fin Mika Poutala en de Rus Pavel Koelizjnikov. Vier duizendsten van een seconde was het verschil tussen beide schaatsers (34.854 tegen 34.858).

Ondanks een ritzege op de Zweed David Andersson was de dertiende plek in 1:50.24 onder de mogelijkheden van Vosté op de 1.500m. Het verschil met de prijswinnaars, van wie Denis Yuskov eerste werd (1:44.53) was te groot. De Russische weeldrecordhouder werd gevolgd door twee Nederlanders, Thomas Krol en Koen Verweij.

Jordan McMillen, de tweede Belgische deelnemer in Kolomna, start zaterdag op de 5.000 meter. Bart Swings en Jelena Peeters bereiden zich momenteel in Stavanger en Inzell voor op de Olympische Winterspelen. Zij komen over twee weken in Erfurt bij de Wereldbekerwedstrtrijden weer in actie.

De eerste continentale titelstrijd afstanden duurt tot en met zondag. De langste afstand (de tien kilometer voor de mannen en de vijf kilometer voor de vrouwen) staan niet op het programma. Volgend jaar wordt weer geschaatst om een EK sprint (twee keer 500 en 1000 meter) en een allroundkampioenschap, waarin wel de langste afstanden zijn opgenomen.