Ex-Trump adviseur Bannon haalt zwaar uit naar Trump Junior: “Verraad, onpatriottisch en rotzooi”

Print
Ex-Trump adviseur Bannon haalt zwaar uit naar Trump Junior: “Verraad, onpatriottisch en rotzooi”

Foto: AP

De vroegere chef-strateeg van de Amerikaanse president Donald Trump, Steve Bannon, haalt zwaar uit naar de oudste zoon van de Republikeinse bewoner van het Witte Huis, Donald Trump jr (40). In een volgende week te verschijnen boek noemt Bannon een ontmoeting van deze laatste met een Russische advocate tijdens de verkiezingsstrijd van 2016 “verraad, onpatriottisch en rotzooi”. President reageerde intussen en zegt:

“Bannon heeft zijn verstand verloren”.

De oudste zoon van de president heeft in juli 2017 onder druk toegegeven in juni 2016 de Russische advocate Natalia Veselnitskaja te hebben ontmoet. Ook aanwezig waren zijn schoonbroer Jared Kushner en de toenmalige campagneleider van Trump, Paul Manafort. Trump jr. zou gevoelige informatie over de Democratische tegenstrever Hillary Clinton zijn aangeboden en zou dan hebben gezegd “als het dat is wat u zegt, daar hou ik wel van”.

De Russische geheime diensten zouden de hand hebben gelegd op duizenden boodschappen van de campagnedirecteur van Clinton, die Wikileaks uiteindelijk een maand voor de stembusgang heeft gepubliceerd.

Onpatriottisch

Ex-Trump adviseur Bannon haalt zwaar uit naar Trump Junior: “Verraad, onpatriottisch en rotzooi”
Donald Trump jr. Foto: AP

De uitlatingen van Bannon staan in het boek “Fire and Fury: Inside the Trump White House” van Michael Wolff over het Witte Huis onder Trump. Het verschijnt volgende week en is gebaseerd op naar verluidt 200 interviews. Bannon zelf heeft het Witte Huis in augustus 2017 verlaten.

Bannon zou in het boek hebben gezegd: “de drie belangrijkste personen van de campagne vonden het een goed idee om in een conferentieruimte op de 25ste verdieping van de Trump Tower (in New York) een vertegenwoordigster van een buitenlandse regering te ontmoeten, zonder advocaten. Zelfs als u denkt dat dit geen verraad was, niet onpatriottisch en geen rotzooi, en ik denk dat het dat allemaal wel is, had iemand meteen de FBI moeten verwittigen”, aldus de controversiële vroegere hoofdstrateeg van Trump.

Mensenrechtenschendingen

Het kamp-Trump zegt dat de ontmoeting “maar enkele minuten” heeft geduurd en dat de met het Kremlin verbonden advocate “geen informatie van waarde” heeft gegeven om Clinton in een slecht daglicht te stellen. Volgens Trump jr. lobbyde de Russin tegen een Amerikaanse wet die sancties oplegt aan Russische autoriteiten die van mensenrechtenschendingen worden verdacht.

Trump en Moskou ontkennen dat “collusie” een invloed op de verkiezingsuitslag zou hebben gehad.

Speciaal aanklager Robert Mueller, die veronderstelde “collusie” tussen het kamp-Trump en Moskou uitvlooit, concentreert zich volgens Bannon op het witwassen van geld. “De weg (van het team-Mueller) naar Trump leidt rechtstreeks langs Paul Manafort, Don Jr. en Jared Kushner”.

In de Rusland-affaire zijn al vier mensen aangeklaagd, onder wie Manafort.

Donald Trump jr is in december achter gesloten deuren in het Congres ondervraagd over de ontmoeting in de Trump Tower.

De Deutsche Bank is gedagvaard om documenten omtrent zijn zakelijke relaties met het imperium-Trump voor te leggen. Maar volgens Bannon spitst het onderzoek zich ook toe op enorme leningen die de Duitse bank aan Jared Kushner heeft verleend.

Trump reageert: “Bannon heeft zijn verstand verloren”

In een reactie op de beschuldigingen van zijn vroegere vertrouweling heeft de Amerikaanse president Donald Trump woensdag letterlijk gezegd dat Steve Bannon “zijn verstand heeft verloren”.

“Steve Bannon heeft niets met mij of het presidentschap te maken. Toen hij ontslagen werd, verloor hij niet alleen zijn job, maar ook zijn verstand”, zegt het staatshoofd van de VS in een verklaring die door het NBC News is verspreid.

“Steve was een staflid die voor me werkte toen ik al, door zeventien kandidaten te verslaan, de nominatie (voor het Witte Huis van de Republikeinse Partij) had gewonnen”, zegt Trump. “Nu hij er alleen voor staat leert Steve dat winnen niet zo makkelijk is als ik het laat uitschijnen. Steve heeft zeer weinig vandoen met onze historische overwinning”.

Volgens de president heeft Bannon integendeel “alles te maken met het verlies van een senaatszetel in Alabama die meer dan dertig jaar in handen van de Republikeinen was”. Trump doelde daarbij op het feit dat de Democraat Doug Jones het in de tussentijdse verkiezing in Alabama haalde van de Republikein Roy Moore die in de campagne op ferme presidentiële steun kon rekenen niettegenstaande beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

“Steve pretendeert in oorlog te zijn met de media die hij de oppositiepartij noemt. Maar hij bracht zijn tijd in het Witte Hus door met het lekken van valse informatie naar de media om hem belangrijker te laten overkomen dan hij was. Het is het enige ding dat hij goed doet”, aldus de Amerikaanse president Donald Trump.