Primeur in Limburg: verpleegkunde studeren in avondonderwijs aan PXL

Hasselt -

Hogeschool PXL start als eerste onderwijsinstelling in Limburg met een avondtraject voor de vierjarige bacheloropleiding Verpleegkunde. Dit traject is bedoeld voor werkstudenten. De hogeschool wil hiermee tegemoetkomen aan de groeiende nood aan verpleegkundigen in de provincie.

Verwacht wordt dat er binnen vijf jaar een tekort aan verpleegkundigen zal zijn in Limburg. Dit komt door toedoen van de toenemende dubbele vergrijzing en van een grote pensioneringsgolf binnen dit zorgberoep. “In Vlaanderen kennen we een daling van 12% aan nieuwe instroom voor verpleegkunde”, zegt Roald Nelissen, departementshoofd PXL-Healthcare. “Wat hierbij opvalt is een sterke afname van de zij-instromers: werkenden die een carrièreswitch naar de zorgsector overwegen. Het is juist deze groep die we hier beogen.”

Onderwijs op maat

“Binnen onze bacheloropleiding Verpleegkunde aan PXL hebben we al jaren ruime ervaring met authentieke onderwijsvormen. Hierdoor kan er ook voor deze doelgroep een onderwijspakket op maat worden aangeboden,” aldus Monique Ratajczak.

De toelatingsvoorwaarden voor het avondtraject zijn identiek aan die van de dagopleiding, met als bijkomende voorwaarde dat studenten minimaal 80 uren per maand werken. Hierdoor krijgen ze het statuut van werkstudent. Daarnaast komen ze ook in aanmerking voor zorgkrediet. Voor het percentage waarvoor een student zorgkrediet opneemt kan hij of zij rekenen op een vergoeding van het departement Werk en Sociale Economie (WSE).