Deze spin is Europese spin van het jaar en ze is nog goed voor de mens ook

Deze spin is Europese spin van het jaar en ze is nog goed voor de mens ook

Foto: hbvl

De Koffieboonspin is door 83 arachnologen uit 26 Europese landen verkozen tot Europese spin van het jaar. De spin is dan wel familie van de beruchte Zwarte weduwen, maar ze is niet gevaarlijk voor de mens.

De Koffieboonspin heeft een lichaamslengte van 4,5 tot 7 millimeter en is vaak in huis te vinden. Zo voelt ze zich geweldig in vensternissen, onder vensterbanken of onder rommel in kelders en tuinhuizen.

De pas verkozen spin van het jaar vormt geen gevaar voor de mens, maar dat wil niet zeggen dat ze een doetje is. Haar gif is zo sterk dat de spin ook grotere prooien zoals de grote huisspinnen de baas kan. Al is dat ook te danken aan haar efficiënte web. Op die manier is ze zelfs voor de mens een efficiënte ‘opruimer’ van allerlei in huis levende ongewervelden.

Nog een leuk weetje over de Koffieboonspin: de mannetjes van de soort kunnen ‘zingen’. Als ze geparfumeerde draden van een volwassen vrouwtje vinden, maakt hij tsjirpende geluiden, ook waar te nemen door het menselijke oor. Je kan ze vergelijken met het geluid dat je maakt wanneer je met een vingernagel over een haarkam beweegt. Het geluid wordt voortgebracht door de scherpe rand aan de voorkant van het achterlijf tegen een vijlachtig ‘stridulatie-orgaan’ aan de achterkant van het kopborststuk te wrijven. Het vrouwtje wordt door dit geluid uit haar schuilplaats gelokt, waarna de paring kan plaatsvinden. Het mannetje “zingt” dus om het vrouwtje te verleiden.

Deze spin is Europese spin van het jaar en ze is nog goed voor de mens ook
Foto: hbvl