90-jarige Jef Grosjean al 25 jaar vrijwilliger in de Japanse tuin van Hasselt

Print
90-jarige Jef Grosjean al 25 jaar vrijwilliger in de Japanse tuin van Hasselt

Foto: Chretien Paesen

Hasselt-Centrum

Hasselt - De Hasselaar Jef Grosjean ging 25 geleden met pensioen. In die tijd waren de Japanners druk bezig met de aanleg en de opbouw van de Japanse tuin. Het bleek een gigantisch werk te zijn en vele Hasselaren kwamen bewonderend kijken naar de vorderingen. Onder hen ook Jef Grosjean.

Bij toeval kwam het hem ter ore dat men vrijwilligers zocht om de Japanse tuin te bemannen. “Niet om te planten, te snoeien en te zaaien maar om toezicht te houden, mensen de weg te wijzen en de kassa te doen”, lacht Jef.

Vermits hij toen toch tijd had leek het hem een zinnige bezigheid en vanaf toen werd Jef vaste vrijwilliger in de Japanse tuin. Meermaals per week deed de leiding beroep op Jef. “Je moest goed opletten want lang niet alle bezoekers zijn even respectvol. Sommigen lopen gewoon tussen de perken door of betreden afgesloten ruimten in het theehuis. Anderen proberen stekken te nemen van de planten en dat kan absoluut niet.”

De kranige Jef heeft de Japanse tuin zien ‘volwassen worden’. “In het begin was alles zó petieterig, zó klein en leek de tuin leeg. Nu is het een volgroeide oase van schoonheid. Ik noem het de mooiste van ons land.”

Jef is nog steeds vrijwilliger en houdt toezicht ‘zolang het nog gaat’. Hij komt nog vier keer per maand en dan vinden we Jef aan de kassa of hij wandelt tussen de bezoekers door om toezicht te houden. De Japanse tuin in Hasselt ontving in het najaar van 2017 haar 1.500.000ste bezoeker en Jef Grosjean er daar héél veel van gezien.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio