Fit & Gezond

Experts waarschuwen voor opgang van ‘rauw water’

Print
Experts waarschuwen voor opgang van ‘rauw water’

Foto: Getty Images/iStockphoto

Wie gezond wil blijven, eet best vooral onbewerkt voedsel. In de Verenigde Staten is er ook een groeiende groep mensen die kraanwater inwisselen voor ongefilterd water, recht uit de grond. Maar gezond is dat niet.

Voor wie een veganistisch dieet niet radicaal genoeg is, is er ook de rawfoodbeweging. Wanneer de temperatuur onder de 45 °C blijft, zegt de filosofie, worden alle voedingsstoffen zo goed mogelijk bewaard, klinkt het. In Californië is sinds kort ook raw water te koop, oftewel ongefilterd en onbehandeld bronwater.

Een van de bedrijfjes die zulk water bottelen en verkopen is Live Water. Zij beweren dat het normale zuiveringsproces van drinkwater heel wat mineralen en gezonde bacteriën vernietigen, die noodzakelijk zijn voor een gezonde darmflora. Het bronwater dat zij bottelen komt van een waterbron in de staat Oregon waarvan ze beweren dat het water ‘10.000 jaar de tijd had om te rijpen alvorens aan het oppervlak te komen’.

Groen water

Dat water zit niet alleen boordevol natrium, kalium, magnesium en calcium, klinkt het op de website, maar bevat ook probiotica die niet te vinden zijn in andere voedselbronnen. Dat heeft ook een keerzijde: ‘In tegenstelling tot gesteriliseerd water, is ons water beperkt houdbaar en wordt het groen wanneer het wordt blootgesteld aan teveel warmte of zonlicht. Het water wordt geleverd binnen twee weken nadat het werd opgevangen en blijft een maand lang vers.’

Die waarschuwing schrikt klanten niet af. Het bedrijfje werd drie jaar geleden opgestart, maar afgelopen jaar gingen de verkoopcijfers steil omhoog. Steeds meer Amerikanen nemen hun toevlucht tot ‘rauw water’, door berichten over de toevoeging van ‘schadelijke’ fluoride aan flessenwater, sporen van hormonen of resten van medicijnen in kraantjeswater of het gevaar van de loden pijpen langs waarheen dat water zich verplaatst.

In de Amerikaanse stad Flint werd ongeveer een jaar geleden de noodtoestand uitgeroepen nadat de 100.000 inwoners langzaam vergiftigd werden door het kraantjeswater dat vol zat met lood, koper en andere zware metalen door besparingsmaatregelen.

Diarree

Maar experts waarschuwen voor de nieuwe gezondheidshype. ‘Puur’ water drinken brengt bepaalde gezondheidsrisico’s mee zoals de darmbacterie E. coli, maar ook andere virussen en parasieten. De kans op diarree is vele malen groter dan een gezonde huid en sterke nagels. Bovendien bevat ongefilterd water vaak ook ongewenste mineralen zoals bijvoorbeeld arsenicum, dat giftig is.

‘Water dat rechtstreeks gebotteld wordt uit een fris bergstroompje in de wilde natuur mag dan wel puur lijken, maar het kan evengoed besmet zijn door dierenpoep’, waarschuwt het Center for Disease Control and Prevention (CDC). Daarom worden wandelaars ook aangeraden om het water nooit rechtstreeks te drinken, maar op zijn minst te koken.

Niet te missen