Storm trekt over Limburg: zonnepanelen vallen op auto, dak crèche weggewaaid

Een zware storm is woensdag over Vlaanderen getrokken. In Limburg zorgde de passage voor een heleboel schade, gaande van omgewaaide bomen tot volledig weggewaaide daken. De brandweerkorpsen van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg ontvingen een 150-tal oproepen. De hulpverleningszone Oost-Limburg kreeg een honderdtal oproepen binnen.

lmas/RDr/TP/diro/eva/gvb/neac/ppn/hvv/fivr

Hebt u schade aan uw huis of auto door het stormweer? Stuur ons een foto van de schade met de bijhorende informatie en uw gegevens naar hier@reageren.be


Het KMI had rukwinden tot 110 km/uur voorspeld, en de ravage was vroeg in de ochtend al te merken. Bijna alle brandweerkorpsen zijn sinds vanmorgen al in de weer met het opruimen van grote takken of hele bomen die over de rijbaan liggen. Ook heel wat hoogspanningskabels zijn op de weg beland.

“Het zwaartepunt lag vooral in Zuid-Limburg, onder meer in Tongeren, Sint-Truiden, Borgloon, Alken en Kortessem”, aldus Hugo Simons van de brandweerzone Zuid-West Limburg.

Zonnepanelen

Een lezer uit Helchteren bezorgde ons deze foto’s van zijn zonnepanelen. Hevige windstoten hebben de panelen vanmiddag van het dak gerukt, recht op de wagen van het gezin. Ook het dak is ernstig beschadigd.

© hbvl

© HBVL

Kinderdagverblijf

In Riemst waaide het hele dak van kinderdagverblijf Het Bijennestje in de Nieuweweg in één ruk weg. De pannen, de isolatie, het zeil… het vloog allemaal weg. Het kwam neer op twee auto’s, maar ook aan de overkant van de straat en in de tuin van de buren. De brandweer vermoedt dat een windhoos aan de oorzaak ligt.

Normaal worden er zeven tot tien kinderen opgevangen, maar het kinderdagverblijf is deze week gesloten. Het gezin van de eigenares woont ook in het gebouw, maar als bij wonder raakte niemand gewond. De dochter van het gezin sliep zelfs gewoon door ondanks het ontbreken van een dak.

De brandweer legde een voorlopig zeil in plaats van het dak en vandaag gebeuren al de eerste herstellingen. Het gezin kan gewoon in de woning blijven en ook het kinderdagverblijf zal volgende week gewoon opnieuw de deuren kunnen openen.

© TP

© eva

Manege

In Zonhoven waaide de buurtkerststal aan de Ossendriesstraat weg. Aan be-Mine in Beringen is er wateroverlast.

In Kortessem liep manege Sint-Antoniushoeve zware beschadigingen op nadat een deel van het dak de lucht in ging. “Tegelijkertijd stroomde het water van de naastgelegen weilanden in onze kelders, waar alle opgeborgen materiaal werd vernield”, vertelt eigenaar Pascal Beunkens. “Door de vernieling van het dak kan onze indoorrijpiste niet gebruikt worden. Ook het zand zal vervangen moeten worden want dat ligt bezaait met spijkers en puin dat de paarden kan verwonden. De geplande ruiteractiviteiten en ook de kinderkampen zijn allemaal geannuleerd. We hopen dat we binnen 2 a 3 weken weer open kunnen gaan.” De schade loopt volgens de uitbater op tot tegen de 100.000 euro.

Ook in Tongeren werd er vanochtend heel wat schade opgemeten. Zo ging het dak van het muzieklokaal van school Viio aan de Sint-Truidersteenweg waaien.

© toro

In Piringen (Tongeren) kwam het dak van een oude schuur terecht tegen de gevel van een nieuw huis. Ook de auto van de mensen raakte beschadigd.

© diro

Ook op andere plaatsen in Tongeren gingen daken of dakpannen waaien, zo blijkt uit reacties van lezers. Een wijkschooltje liep ook schade op nadat een deel van het dak van een woning wegwaaide.

© Evi Daniëls

© Davy Stassen

Verder beperkt de schade in Tongeren zich tot omgewaaide bomen. De Hasseltsesteenweg werd een hele tijd afgesloten voor alle verkeer. In de omgeving van de Zavelberg was een volwassen boom op de rijweg terechtgekomen. Aan cc de VELINX is een oude populier omgewaaid. De boom viel rakelings langs een gebouw met garages en de kruin belandde in de vijver naast de cultuurtempel. Ook in Berg is een boom omgewaaid. In Piringen was de Mombeekstraat een tijdlang versperd door een omgewaaide boom.

© diro

Ook de kerstboom op de Tongerse Veemarkt overleefde de storm niet, zo meldde een lezer.

© Willy Sporck

Een auto reed vanochtend op de Hasseltsesteenweg in Tongeren ook pardoes op een omgevallen boom. Gelukkig was er enkel blikschade.

© John Eijkenboom

Dak van winkel weg

In de Jos Verlindenstraat in Neerpelt is bij een handelaar in deuren en ramen een stuk van het roofingdak losgekomen. De brandweer legt het voorlopig dicht. De zaakvoerder stelt dat zijn winkel gewoon open gaat.

© gvb

Omgewaaide bomen

Verder waaiden er in heel Limburg heel wat bomen om. De bomen kwamen op auto’s en huizen terecht en soms moest een straat een tijdlang afgesloten worden. Onder meer in Waltwilder (Bilzen) waren er heel wat omgevallen bomen.

© TP

In de Reistraat in Lanaken werden door de storm twee bomen ontworteld, waarvan één op het dak van de buren viel.

© TP

In de Eikenstraat in Meeuwen zijn enkele bomen omgewaaid en op een personenwagen gevallen. De bestuurder werd ter plaatse verzorgd en de brandweer maakt de rijweg vrij.

© RDR

Momenteel is de brandweer van Maaseik een boom aan het verzagen op de Kinrooiersteenweg in Neeroeteren. Hierdoor moest de straat voor alle verkeer afgesloten worden. Vanochtend gebeurden ook nog ongevallen in de Beelenstraat en Nagelstraat in Kinrooi waar auto’s tegen omgevallen bomen reden of moesten uitwijken en hierdoor in een weiland belandden. In de Kapelweg in Wurfeld (Maaseik) kon een automobilist evenmin een vallende boom ontwijken en een aanrijding volgde. Gelukkig vielen bij de ongevallen geen gewonden.

In de Wurfelderbroekweg in Wurfeld zitten de mensen dan weer zonder stroom omdat er bomen op de elektriciteitskabels zijn terechtgekomen. Infrax is ter plaatse voor herstellingen en het werk zal nog meerdere uren in beslag nemen.

© ppn

Ook de Paalsteenstraat in Hasselt is momenteel versperd door omgevallen bomen.

© toro

Op de E314 van Lummen naar Genk was de doorgang tot ongeveer 6 uur moeilijk door een omgevallen boom ter hoogte van Genk-Centrum. Op de E313 van Hasselt naar Luik bemoeilijkte een omgevallen boom de doorgang op de afrit 29, Hasselt Oost. Omstreeks 6 uur was de weg vrijgemaakt. In Tessenderlo was de rechterrijstrook van de E313 van Ranst naar lummen versperd door grote takken.

Omheiningen

Op veel plaatsen moeten ook omheiningen en hekwerken er aan geloven. Zopas blies de wind de omheiningsplaten van een huis op de Weg naar Opoeteren in Gruitrode weg. “We waren nog zo gelukkig dat alles was blijven staan met de storm van deze ochtend toen we rond de middag plots luide slagen hoorden. Een deel van onze omheining is compleet vernield”, vertelt de bewoonster.

© Anneleen Vanherck

Park afgesloten

In Sint-Truiden was domein Het Speelhof vannacht en vanochtend afgesloten. Heel wat mensen gaan daar joggen en met dit weer is dat te gevaarlijk. Burgemeester Veerle Heeren raadt mensen aan om zich niet in parken te begeven als het stormt.

Kranten later in de bus

De krantenverdeling in regio Bree gebeurde vanochtend pas bij de tweede ronde. De verantwoordelijke had dit beslist als een voorzorgsmaatregel omdat het stormde. Op de middag is in Bree ook de weg naar de kanaalbrug in de richting van Tongerlo afgesloten omdat er bomen en elektriciteitspalen zijn omgevallen.

Tot slot werden ook de gemeenten rond onze provincie getroffen door het noodweer. In Landen werd er zelfs een windhoos.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio