Fit & Gezond

Net sigaretten uit je leven geschrapt? Trakteer jezelf dan op tomaten

Print
Net sigaretten uit je leven geschrapt? Trakteer jezelf dan op tomaten

Foto: Shutterstock

Heb je jezelf voorgenomen om te stoppen met roken en sta je dus - as we speak - aan het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven? Trakteer jezelf dan vooral op tomaten en appels. Uit onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt dat ze je longcapaciteit herstellen.

Een team wetenschappers onderzocht van 2002 tot 2012 de longfunctie van 650 volwassenen uit Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Aan het begin van de onderzoeksperiode dienden de deelnemers een vragenlijst in te vullen over hun levensstijl. Daarna werden ze uitgenodigd om hun longen te laten testen. Exact tien jaar later, herhaalden de vorsers het onderzoek. Tijdens de studieperiode werd met verschillende parameters rekening gehouden waaronder geslacht, leeftijd, grootte, beweging en maatschappelijke status.

Twee tomaatjes

En wat kwam duidelijk naar voor? Volwassenen die gemiddeld twee tomaten of meer dan drie porties vers fruit (vooral appels zijn effectief!) per dag aten, hadden een langzamere afname van hun longfunctie in vergelijking met mensen die minder dan één tomaat of minder dan één portie fruit per dag aten. Dit beschermende effect werd alleen waargenomen in verse groenten en fruit, dus niet in tomatensaus of appelmoes.

Rokerslong

Maar er is meer: dit effect is nog een pak duidelijker waar te nemen bij mannen en vrouwen die hebben gerookt. De onderzoekers suggereren in het decembernummer van The European Respiratory Journal dat er in tomaten en appels immers bepaalde stoffen zitten die de aangerichte schade aan de longen helpen te herstellen.

“De longfunctie begint rond 30-jarige leeftijd met variabele snelheid af te nemen, afhankelijk van de algemene en specifieke gezondheidstoestand van personen,” zegt professor Vanessa Garcia-Larsen, hoofdauteur van de studie in een persbericht. “Onze studie suggereert dat regelmatig fruit eten die afname kan vertragen en zelfs opgelopen schade door roken herstelt.”

Niet te missen