Gevangenisstraffen met uitstel voor met drugs betrapte festivalgangers in Limburg

Print
Gevangenisstraffen met uitstel voor met drugs betrapte festivalgangers in Limburg

Themabeeld Foto: Hollandse Hoogte / Roger Dohmen Fotografie

Tongeren -

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft acht festivalgangers veroordeeld omdat ze met drugs betrapt werden op verschillende Limburgse festivals. Afhankelijk van de soort drugs en de hoeveelheid werden de acht jongeren veroordeeld tot boetes tussen 160 en 8.000 euro en werkstraffen of gevangenisstraffen van drie maanden. Een groot deel van de boetes van 8.000 euro werden, net als de gevangenisstraffen, met uitstel gegeven.

De acht festivalgangers liepen bij aangekondigde controles op het Afro-Latino Festival (Bree), het FloorFiller Festival (Bilzen) en de Beachparty (Bocholt) tegen de lamp. Vorige maand moesten ze zich tijdens de eerste van een reeks themazittingen voor de rechter verantwoorden.

Al vijf jaar voert het Limburgse openbare ministerie drugcontroles uit op festivals. De controles kaderen in een beleid van nultolerantie en verlopen altijd met medewerking van de organisatoren. De controles worden door hen en het parket op zowel de websites van de festivals als in de media aangekondigd. Op die manier wil het openbaar ministerie duidelijk maken dat drugs en festivals niet samengaan en voorkomen dat jongeren beginnen te experimenteren met drugs.

Afhankelijk van het soort drugs en de hoeveelheid kregen de festivalgangers een minnelijke schikking voorgeschoteld tussen de 75 en 600 euro die ze ter plaatse kunnen betalen via een terminal of via een overschrijving. Als de minnelijke schikking niet binnen de veertien dagen betaald wordt, moeten de betrapte festivalgangers voor de rechter verschijnen en riskeren ze veel hogere boetes en zelfs gevangenisstraffen.

Tijdens de zomer van 2016 werden op die manier rond de 250 festivalgangers betrapt. Definitieve cijfers voor 2017 zijn er nog niet.