Nieuwjaar op de werkvloer: geef jij drie kussen of niet?

Print
Nieuwjaar op de werkvloer: geef jij drie kussen of niet?

Foto: pexels.com

Voor velen is het de eerste werkdag van het nieuwe jaar, voor anderen moet die nog komen. Toch zal iedereen ermee geconfronteerd worden: geef je collega’s nieuwjaarskussen of niet? Een heldere etiquette is er niet. Etiquetteconsulente Brigitte Balfoort gaf in “De ochtend” op Radio 1 enkele tips hierover.

Laat de drank staan

Op veel plaatsen wordt een nieuwjaarsreceptie gehouden, maar dat wil niet zeggen dat het een drankfestijn mag zijn. “Hou het bij één of twee glazen”, zegt Brigitte Balfoort op Radio 1, “Anders ga je dingen zeggen die je misschien de rest van het jaar of van je carrière kunnen achtervolgen. Je hoeft ook geen alcohol te drinken.”

Stel tijdens zo’n receptie niet te veel vragen over het privéleven en vertel ook weinig over je eigen privéleven. “Hou het gewoon bij small talk en praat over leuke en positieve zaken die zo ongevaarlijk mogelijk zijn.”

Kus je of kus je niet?

Voor sommigen een vervelend moment, voor anderen doodnormaal: de ‘beste wensen’-kussen. Geef je ze of geef je ze niet? Als je niet weet of jouw collega ze wil ontvangen dan laat je best het initiatief aan hen over, maar volgens Balfoort zijn de kussen helemaal geen verplichting: “Niet iedereen wordt graag gekust en zeker niet door alle collega’s. Je kan gerust een hand geven, maar zelfs dat hoeft niet zolang er maar gegroet wordt.”

Word je niet graag gekust dan is het aangeraden om zelf initiatief te nemen. Zo kan je de kussen ‘ontwijken’ door als eerste een hand te geven. Wil je op een vriendelijke manier nog meer afstand houden, dan strek je uw arm iets meer uit tijdens de handdruk.