Schreurs op dinsdag

"Wij Limburgers moeten voortaan een dikke nek aankweken om eigen realisaties te bewieroken"

Print
"Wij Limburgers moeten voortaan een dikke nek aankweken om eigen realisaties te bewieroken"

Foto: hbvl

Wij wensen u een goede gezondheid voor 2018. Althans op papier. Méér kunnen we voor u voorlopig niet betekenen.

Emmers optimisme ook, zoals Joke (27) het ons voordeed in de Slimste Mens. Had dat mens een aanstekelijke blijde boodschap, zeg. Méér van deze soort graag. Waar worden die gekweekt? Joke stamt af uit Neerpelt, sorry Pelt. Allen daarheen, voor de nieuwjaarsborrel!

Strijdlustig starten we op de eerste werkdag met een nieuwigheid: het ‘Bronsgroen Syndicaat’. Het wat? Jawel, een fonkelnieuwe belangenorganisatie met 1 bestuurslid die als doel heeft Limburg in 2018 schaamteloos op te hemelen, zonder gêne en met, indien nodig, het verborgen houden van allerhande mankementen. Als dat geen goed voornemen is, vrienden syndicalisten!

Twee spreekwoorden spelen ons in deze provincie al decennia parten: ‘Bescheidenheid siert de mens’ en ‘Hoogmoed komt voor de val’. “Bescheidenheid is een deugd,” zo werd ons op school braaf voorgehouden en daar kozen wij Limburgers massaal voor. Wat heeft het ons opgeleverd? Het heeft in het verleden geleid tot achteruitstelling, armoede, Limburgmoppen en als dank een decoratie op de kist bij de begrafenis.

Hoogmoed komt inderdaad voor de val, wij weten het. Maar er rest ons geen andere keuze. Wij Limburgers moeten voortaan een dikke nek aankweken om eigen realisaties te bewieroken en als Hasselaar zijn wij zeer goed geplaatst om u het voordeel van enige pretentie uit te leggen. “Eigen stoef stinkt” zegt de volksmond, maar wij hebben voor deze rubriek een milieuvergunning aangevraagd.

Een voorbeeld: de bib van Bilzen. In het weekendinterview met de 25 vrouwelijke burgemeesters van Limburg (cijfer naar boven afgerond) liet Frieda Brepoels zich ontvallen dat de bibliotheek van Bilzen werd uitgeroepen tot de beste van Vlaanderen. Hola, waar gaan we dat schrijven? Je koopt in 2018 geen boek meer. Nee, je gaat er één uitlenen in Bilzen en je brengt dat tijdig terug (zeker als je van Hoeselt bent.) Positief, zo kan iedereen binnenkort over Bilzen een boekje opendoen.

Lokwandelaars

Anna Groenen doctor in de criminologie aan de UCLL en afkomstig uit het Kamp (Leopoldsburg), heeft voorgesteld dat we lokwandelaars op pad sturen om grensoverschrijdend gedrag te signaleren. Bijvoorbeeld met vrouwelijke agenten, die als lokvogel worden uitgezet. Goed idee, dat ook voor mannen openstaat. Dààr zou het project kunnen spaak lopen, want wij kennen méér dan genoeg hopeloze mannen, die zich onmiddellijk kandidaat zullen stellen als lokwandelaar, in de hoop dat er in hun leven eindelijk iets avontuurlijks zou gebeuren.