Van der Poel kan leemte in palmares vullen op DVV Trofee in Baal

Print
Van der Poel kan leemte in palmares vullen op DVV Trofee in Baal

Foto: BELGA

Op nieuwjaarsdag krijgen de crossers de zevende manche van de DVV Verzekeringen Trofee voorgeschoteld in Baal. Lars van der Haar won de openingsmanche in Ronse, de overige vijf wedstrijden kwamen op naam van Mathieu van der Poel. Nog nooit won hij bij de elite in Baal en daar wil de Nederlander maandag graag verandering in brengen.

Van der Poel viel zaterdag in Diegem en klaagde nadien over last aan zijn pols. Maar dat verhindert hem niet om deel te nemen aan de wedstrijd in Baal, zo blijkt uit navraag bij zijn team Beobank-Corendon.

Donderdag schreef de Nederlander voor het eerst de Azencross in Loenhout op zijn palmares, maandag op de Balenberg kan de Europese kampioen in zes dagen tijd een tweede blinde vlek uitwissen. “Er zijn nog niet veel crossen die ik niet heb gewonnen, maar het zou mooi zijn om ook in Baal een keer op het hoogste podiumplekje te staan”, blikt Van der Poel vooruit.

Van der Poel telt momenteel een voorsprong van 5:42 op Toon Aerts en 7:39 op Lars van der Haar in het klassement. Houdt Van der Poel na de GP Sven Nys minimaal 5:15 over op zijn dichtste belager, dan is de eindzege binnen voor de Nederlander die dit klassement nog niet wist te winnen.

Bij de dames komt Thalita de Jong aan de start, voor het eerst terug in een cross sinds haar valpartij in de Wereldbeker in Hoogerheide op 22 januari van dit jaar. De Nederlandse verschijnt in Baal aan de start zonder verwachtingen. “Eigenlijk ben ik nog niet klaar om wedstrijden te rijden, maar ik wil graag mijn nieuwe ploeg in beeld brengen”, laat ze optekenen door de organisatie. “Ik start met een dubbel gevoel. Na een jaar waarin ik gesukkeld heb met verschillende blessures zit ik nog maar twee weken terug op de crossfiets. De dag na die eerste training was ik volledig knock-out, al ben ik ook wel blij dat ik terug in het veld kan duiken. Ik begin zonder enige druk. Het is bijna een jaar geleden dat ik op dit niveau heb gereden. De komende weken zie ik vooral als een voorbereiding op de weg en het volgende crossseizoen. Het zal wel interessant zijn om te zien hoe lang ik maandag de intensiteit van een cross aankan. Twintig minuten? Dertig? Op training heb ik meer op techniek dan op intensiteit gefocust.”

Ook van de partij is Sanne Cant, die nog maar één keer wist te winnen in Baal. Zaterdag bezeerde ze haar rug tijdens de verkenning van het parcours in Diegem, twijfelde ze zelfs over deelname, maar startte ze toch en wist ze er te winnen. Ook haar team IKO-Beobank liet weten dat ze normaal van de partij is op nieuwjaarsdag.