Hevige rukwinden zorgen voor schade, vuurwerk in Hasselt gaat door

Print
Hevige rukwinden zorgen voor schade, vuurwerk in Hasselt gaat door

In Schoten belandden containers door de rukwinden in het kanaal. Foto: BFM

In heel het land zorgen hevige windstoten voor schade. In Limburg zijn het vooral omgewaaide bomen die voor hinder zorgen. Op het Albertkanaal in Schoten zijn twee containers in het water beland door de rukwinden. In onder andere Brugge en Oostende wordt het nieuwjaarsvuurwerk uit voorzorg afgelast. Het vuurwerk boven Winterland in Hasselt gaat vooralsnog wel door. “Na overleg met de brandweer is er voorlopig geen reden om het vuurwerk te annuleren. Het vuurwerk zal van start gaan om middernacht. De weersomstandigheden worden op de voet gevolgd”, klinkt het bij de organisatie.

Hebt u schade opgelopen door de rukwinden? Bezorg er ons een foto van via web@mediahuis.be.

In Limburg zijn zondagmorgen meerdere bomen ontworteld door de felle wind. Nergens zijn gewonden gevallen. Brandweerkorpsen zijn druk doende om versperde wegen vrij te maken. In Tessenderlo heeft een omgewaaide boom vanmorgen rond 9 uur de Belledreef versperd. In de Kelchterhoefstraat in Houthalen is een boom op twee wagens beland. Omgewaaide bomen zorgden ook voor hinder in de Badvendijk in Kinrooi, in de Borggraevestraat in Hasselt en in de Heidestraat in Rekem.

In een Schotens bedrijf staan containers per vier of vijf gestapeld langs het Albertkanaal. Door de rukwinden viel een van die stapels om waardoor twee containers in het water terechtkwamen. Een derde container belandde net niet in het Albertkanaal. Een firma komt ter plaatse om de containers die langs de kade staan veilig te verplaatsen. Daarna zullen brandweerduikers de omgewaaide containers uit het water halen. “Tot zolang kunnen er geen schepen passeren. Gelukkig is er op een dag als vandaag weinig scheepvaartverkeer, waardoor de hinder beperkt blijft”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg nv. Verwacht wordt dat het scheepvaartverkeer over enkele uren zal hernemen.

In het Waals-Brabantse Itter is zondagochtend een boom op een huis gevallen. De boom, waarvan de stam een diameter had van ruim een meter, was omgewaaid door de hevige wind. Niemand raakte gewond, maar het dak van het huis is zwaar beschadigd.

Vuurwerk afgelast

Het traditionele vuurwerk in Oostende bij de overgang van oud naar nieuw wordt afgelast. Dat heeft de lokale politie beslist omdat er ook vanavond felle rukwinden worden verwacht. Daardoor is het niet veilig om het vuurwerk te laten doorgaan. Brugge, Middelkerke en Westende volgen het voorbeeld van Oostende.

Het KMI voorspelt vanavond een vrij krachtige tot plaatselijk krachtige zuidwestenwind met rukwinden tot 70 km/u, tijdens de felste buien mogelijk meer. Aan zee wordt de wind krachtig met rukwinden tot 90 km/u. In andere grote steden zoals Brussel en Antwerpen gaat het vuurwerk wel door.

Code geel

Het KMI had eerder al een code geel afgekondigd voor de nacht van zondag op maandag. “We geven een gele waarschuwing voor rukwinden die een bepaalde waarde overschrijden”, stelt het instituut. “Zulke wind en rukwinden hebben als effect dat het erg moeilijk wordt om met een geopende paraplu over straat te stappen, dat de grote takken van de bomen helemaal in beweging komen, er kleinere bomen kunnen omwaaien en er lichte schade kan worden aangebracht aan woningen door bijvoorbeeld verschoven dakpannen en/of beschadigde schoorstenen.”

LEES OOK: KMI waarschuwt voor stevige rukwinden en buien bij jaarwisseling