Fit & Gezond

Daarom drink je 's morgens beter geen water met citroen

Print
Daarom drink je 's morgens beter geen water met citroen

Foto: Shutterstock

Heel wat beauty- en gezondheidsblogsters zweren 's morgens bij hun dagelijkse glas warm of lauw water met daarin wat citroensap, maar misschien is het toch beter om hun voorbeeld niet te volgen als je graag je sterke en witte tanden wilt behouden.

Het zou een gezonde start zijn van de dag, daarom drinken heel wat blogsters 's morgens een glas lauw of warm water met daarin een half uitgeknepen citroen. Het zorgt er onder meer voor dat de spijsvertering op gang komt en maakt meteen dat je goed gehydrateerd bent, maar het heeft wel één groot nadeel: je tanden zijn er het slachtoffer van.

"Er treedt gebitsslijtage op omdat het zuur van de citroen het glazuur van je tanden aantast", zegt de Britse dokter Raha Sepehrara in een reactie aan Metro. "Het herhaaldelijk blootstellen van de tanden aan zuur kan maken dat het glazuur verdwijnt en de binnenlaag of het tandbeen van de tand komt bloot te liggen. Die is geler dan glazuur en bovendien heel gevoelig."

Tanden poetsen

Wie vaak 's morgens dat glaasje met citroen drinkt, kan dus na verloop van tijd achterblijven met gelere, meer doorzichtige tanden die bijvoorbeeld niet goed tegen ijs of koude dranken kunnen. Dat vaak de tanden gepoetst worden na dat citroenwater, maakt het trouwens nog erger. Dat versnelt namelijk het proces van de afbraak van het tandglazuur nog extra.

Wie toch aan het ritueel wil vasthouden, houdt volgens Sepehrara beter enkele zaken in acht. Zo wacht je erna beter één à twee uur om je tanden te poetsen en raadt ze ook het gebruik aan van tandpasta die fluoride bevat zodat het glazuur zich kan herstellen.

 

 

 

Niet te missen