Kerstmis in Rwanda

Print

Boxbergheide

Genk - Ook in Kisaro-Rwanda, in het landbouwcentrum opgericht door broeder Cyriel zaliger, werd Kerstmis gevierd. Onze Vlamingen ter plaatse maakten bij die gelegenheid een 'Vlaams Kerstmaal' klaar voor hun Rwandese collega's.

Kerstmis vieren vlak bij de evenaar op 2.000 meter hoogte blijft iets bijzonders. Geen witte, maar een groene Kerstmis en dat bij schitterend weer. Toch wordt het daar op Kerstdag, net zoals het hele jaar door om zes uur donker, omdat men zo dicht bij de evenaar is..

Gerard en Jo, de twee Vlamingen die momenteel in Kisaro zijn, maakten 's middags een voedzame soep voor de jongeren die elke zondagochtend les volgen en vervolgens - in de laadbak van de camionette - meegaan naar de misviering.

Na de avondmis - bij kaarslicht omdat de stroom was uitgevallen - bereidden Gerard en Jo voor hun acht genodigden een 'Vlaams maal': een halve avocado gevuld met vruchtvlees, tonijn en mayonaise, afgewerkt met tomatenblokjes en peterselie als voorgerecht. Dan een stukje varkensvlees, worteltjes, erwtjes en frietjes met een bruine biersaus als hoofdgerecht en tenslotte brokkeldeeg met vanillecrème en bananen als nagerecht... Heerlijke momenten met een tikkeltje heimwee op een wondermooie plek in één van de armste landen ter wereld.

En 's anderendaags ging iedereen weer volop aan de slag. Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil, waar ook ter wereld.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio