Van Aert draait de rollen om in loodzware modder van Bredene en dwingt Van der Poel in de fout

Print

Wout van Aert heeft serieus wat vertrouwen kunnen tanken in de negende Brico Cross in Bredene. De wereldkampioen vond op het nieuwe en loodzware parcours een terrein waarin hij zich op kon uitleven. Mathieu van der Poel kende een minder dag en maakte in de modder enkele foutjes, waardoor Van Aert nog eens de rollen kon omdraaien en zijn kwelduivel uiteindelijk zelfs op meer dan een minuut kon rijden. Het was meteen goed voor zijn zevende zege van het seizoen - zijn derde zege in de laatste vijf crossen - maar vooral de manier waarop doet het beste verhopen voor de crossen die nog volgen in deze drukke eindejaarsperiode.

Voor de negende editie van de Brico Cross in Bredene, de ereprijs Paul Herijgers, trokken de organisatoren weg van het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys naar het dieper landinwaarts gelegen domein De Grasduinen. Parcoursbouwer Paul Herijgers schudde er een gloednieuwe 2,5 kilometer lange omloop uit zijn mouw dat door het winterweer er loodzwaar bij lag.

Meteen spektakel

Publiekstrekkers in de West-Vlaamse kustgemeente waren Wout van Aert en Mathieu van der Poel en de twee protagonisten zorgden van bij de start voor het nodige spektakel.

Van Aert draait de rollen om in loodzware modder van Bredene en dwingt Van der Poel in de fout
Foto: stadion

Vooral Van Aert voelde zich duidelijk in zijn sas in de modder. Aan het eind van de eerste ronde versnelde de wereldkampioen een eerste keer. Van der Poel zat na een schuiver aanvankelijk wat te ver maar in de tweede ronde kon de Europese kampioen toch weer aansluiten.

Van der Poel in de fout

Van Aert bleef er echter een hels tempo op nahouden, een tempo dat duidelijk té hoog lag voor Van der Poel, die foutjes begon te maken. Toen de Nederlander na een stuurfout in de modder bleef steken in een afspanningslint, sloeg de wereldkampioen een definitieve kloof.

Van Aert draait de rollen om in loodzware modder van Bredene en dwingt Van der Poel in de fout
Foto: stadion

Uit de lichaamstaal van Van der Poel sprak weinig veerkracht en een ontketende Van Aert stoomde fors door. Zelfs toen ook hij een foutje maakte en in de zandstrook even bleef hangen met zijn zadel, kwam zijn aartsrivaal amper dichter.

Van Aert draait de rollen om in loodzware modder van Bredene en dwingt Van der Poel in de fout
Foto: stadion

Zegezeker

Met een voorsprong van meer dan anderhalve minuut, was de wereldkampioen halfweg koers al bijna zegezeker. David Van der Poel, Mathieu Van der Poel en Tim Merlier streden achter hem voor de podiumplaatsen.

Uiteindelijk vond Mathieu toch weer zijn tweede adem en finishte nog als tweede, echter op ruime afstand van de vandaag autoritaire Van Aert, hoewel die in de slotrondes al zegezeker was en de nodige reserve had ingebouwd.

Quinten Hermans reed achter de Grote Twee naar een knappe derde plek, voor Tim Merlier (4de) en David Van der Poel (5de) die in het slot een schuiver maakte.

Zo slecht is het toch niet

Van Aert kreeg dit seizoen al heel wat kritiek te slikken bij de suprematie van Van der Poel. Maar dit was toch al zijn zevende zege van het seizoen, zijn derde zege in de laatste vijf crossen. Zo slecht is het dus toch niet...

Herbeleef hier de volledige wedstrijd van start tot finish!

Uitslag:

1. Wout van Aert

2. Mathieu van der Poel

3. Quinten Hermans

4. Tim Merlier

5. David van der Poel

6. Dieter Vanthourenhout

7. Daan Soete

8. Nicolas Cleppe

9. Joeri Adams

10. Jim Aernouts