Heldendaad: man draagt babyolifantje van 100 kilogram op schouders om het te herenigen met moeder

Print

Heldendaad: man draagt babyolifantje van 100 kilogram op schouders om het te herenigen met moeder Video: YouTube - Jaseem Ali

Een boswachter uit India heeft zich met een stevige krachtinspanning enorm populair gemaakt op sociale media. Toen de 28-jarige Palanichamy Sarathkumar in Mettupalayam opmerkte dat een babyolifantje in een greppel was gevallen, schoot hij samen met zijn collega’s meteen in actie om het dier te bevrijden en tot bij zijn moeder te brengen. Daarvoor ging hij zelfs zo ver dat hij de olifant van honderd kilogram op zijn schouders droeg.

Heldendaad: man draagt babyolifantje van 100 kilogram op schouders om het te herenigen met moeder
Foto: YouTube

De reddingsactie dateert van 12 december. Sarathkumar had net zijn nachtdienst achter de rug toen hij een telefoontje ontving. “Er werd mij verteld dat een vrouwelijke olifant de weg blokkeerde in de buurt van de Vanabhadra Kaliamman-tempel”, vertelde de man aan BBC. Samen met zijn collega’s en wat voetzoekers konden ze het dier terug tot in de jungle verdrijven, waarna ze in het gebied op zoek gingen naar andere olifanten.

“Op een bepaald moment zagen we een kalfje dat vastzat in een kleine greppel”, aldus de boswachter. “Het was zichtbaar moe en verward. Nadien hebben we een grote steen die zijn weg blokkeerde verplaatst om het dier te bevrijden.”

Honderd kilogram

Vanaf dat moment beseften de boswachters dat het kalf waarschijnlijk toebehoorde aan de olifant die voordien de weg blokkeerde. Ze probeerden onmiddellijk om het dier te herenigen met de moeder, maar dat verliep niet zonder moeite. Doordat de babyolifant niet in staat was om te stappen, hadden ze vrijwel geen andere optie dan het dier met vier personen te dragen. “We wilden het dier naar de andere kant van de weg brengen, maar doordat de moeder nog in de buurt was, bleek dat niet mogelijk. De kans bestond immers dat ze ons zou aanvallen.”

Heldendaad: man draagt babyolifantje van 100 kilogram op schouders om het te herenigen met moeder
Foto: YouTube

Sarathkumar besloot bijgevolg om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. In plaats van met vier personen hun leven te riskeren, begon hij op zijn eentje het dier te dragen. Verre van een makkelijke opdracht: het olifantje woog immers honderd kilogram, wat twintig kilogram meer was dan zijn lichaamsgewicht.

Na een loodzware wandeling van vijftig meter legde de boswachter het dier neer in de buurt van een waterput, hopende dat de moeder dicht genoeg in de buurt was om haar kalf terug te vinden. “We bleven enkele uren wachten, maar ze kwam maar niet tot bij haar kalf”, aldus Sarathkumar. “We zijn dan maar vertrokken, aangezien we dachten dat onze aanwezigheid voor enige aarzeling zorgde bij het dier.”

Heldendaad: man draagt babyolifantje van 100 kilogram op schouders om het te herenigen met moeder
Foto: YouTube

Pootafdrukken

Een dag later leek alles opgelost. “We konden het kalf niet meer zien, maar zagen daarentegen wel de voetafdrukken van een grote olifant. Alles wees er dus op dat ze opnieuw herenigd waren.”

Nu de videobeelden van zijn reddingsactie viraal gaan via verscheidene televisiestations, zijn vele kijkers verbaasd door de krachtinspanning die Sarathkumar heeft geleverd. “Het was erg zwaar”, liet hij weten. “Het dier optillen was een zeer impulsieve beslissing. Ik was bang om mijn evenwicht te verliezen, maar mijn vrienden hebben ervoor kunnen zorgen dat het olifantje rustig bleef.” Dat zijn heldendaad momenteel gepaard gaat met vele complimenten van over de hele wereld, hoeft uiteraard niet te verbazen.