Fit & Gezond

Stoppen met roken in 2018? Deze confronterende campagne moet het makkelijker maken

Print
In Groot-Brittannië wil de overheid zeven miljoen (!) rokers helpen om te stoppen. Daarom lanceert Public Health England een campagne die toont wat sigaretten doen met het lichaam. En dat levert allesbehalve fraaie beelden op…

Bij de campagne hoort een spotje dat laat zien hoe giftige stoffen uit het teer in sigaretten in de bloedbaan terechtkomen en binnen enkele seconden door het lichaam stromen, wat schade toebrengt aan belangrijke organen. De man met sigaret die de hoofdrol voor zijn rekening neemt, wordt met de seconde grauwer en zijn aders worden duidelijker. “Als je kon zien welke schade sigaretten aanricht, zou je stoppen”, aldus de vertelstem.

De campagne benadrukt verder ook hoe roken kan leiden tot verhoogde gehaltes cadmium - een metaal dat in batterijen wordt gebruikt - in het bloed, maar ook tot hogere niveaus van kankerverwekkende nitrosaminen en koolmonoxide.

In Groot-Brittannië zijn rookverslavingen een groot probleem. Elk jaar sterven 79.000 mensen aan de gevolgen ervan. Per overlijden komen daar nog eens twintig sterftegevallen bij die te wijten zijn aan een ziekte, gerelateerd aan sigaretten. “Het goede nieuws: hoe lang je ook hebt gerookt, stoppen vermindert de kans op kanker, hart- en longaandoeningen en andere ernstige ziektes meteen ”, zegt dokter en medisch journalist Dawn Harper, die meewerkte aan de campagne in de Britse krant Metro.

Niet te missen