Van Aert ergert zich na zoveelste demonstratie door Van der Poel: “Triestig”

Print
Van Aert ergert zich na zoveelste demonstratie door Van der Poel: “Triestig”

Foto: Photo News

Vijfendertig seconden voorsprong, twintigste zege van het seizoen. Mathieu Van der Poel was andermaal een klasse apart in Loenhout. Wout van Aert ergert zich aan de berusting in het crosspeloton.

Loenhout was een cross die Van der Poel nog nooit had gewonnen. Maar dit jaar gaat alles ongeveer vanzelf. Vooraf een interviewtje met Sporza over dat nieuwe contract tot 2020, over de Porsche 911 die hij zich straks kan veroorloven en dan vanaf de vierde ronde alles en iedereen wegblazen. Wout van Aert liet zich even te ver uitzakken en Van der Poel was de pijp uit. “Het was zeker niet slim van mij”, zei van Aert. “Voor ik het wist, zat ik te ver. Maar ik moet mijn beste niveau halen om Mathieu te kunnen volgen en dat was vandaag zeker niet het geval.”

De dominantie van de Nederlander is niet fijn voor de concurrentie. In de eerste plaats niet voor zijn dichtste belager Van Aert. “Dat is één van de grote moeilijke dingen dit jaar. Om daarmee om te gaan. Vorig jaar was het elk om beurt. Niet zoals nu. Haalt hij zijn normale niveau, dan is hij heel moeilijk te kloppen.”

Van Aert ergert zich na zoveelste demonstratie door Van der Poel: “Triestig”
Mathieu van der Poel ploetert als snelste door de modder in Loenhout. Foto: Photo News

Er is binnen het crosspeloton veel berusting bij de dominantie van Van der Poel: “Het is triestig”, vindt Van Aert. “Van der Poel is weg en ze kijken meteen naar mij om op kop te rijden. Er zijn er veel die starten met de ingesteldheid om alleen voor het podium te rijden. Terwijl bijvoorbeeld Toon Aerts (die derde eindigde, nvdr.) hier bewijst dat het oplevert om vol gas te geven.”

Eindzege al binnen

Van der Poel finishte uiteindelijk met vijfendertig seconden voorsprong, goed voor zijn twintigste zege van het seizoen. De Nederlander is zo dominant dat hij straks in theorie niet eens hoeft te starten in de slotmanche in Lille om het DVV-eindklassement binnen te halen. Eerste concurrent Toon Aerts volgt al op meer dan vijf minuten, het equivalent van een forfait.

Van der Poel heeft daags na de bekendmaking van zijn contractverlenging tot 2020 de concurrentie dus nog eens duidelijk gemaakt waar ze minstens de komende drie winters voor staan. Voor zover ze dat nog niet wisten. “Maar ik laat mijn keuze (tussen veld en weg, nvdr.) daar niet van afhangen”, verzekert Van Aert. “Als ik me vandaag al vragen moet stellen, dan moet het hele peloton dat doen. Voor de cross is het net heel goed dat Mathieu blijft.”