Ex-wereldkampioene Thalita de Jong hervat competitie in GP Sven Nys

Print
Ex-wereldkampioene Thalita de Jong hervat competitie in GP Sven Nys

Foto: BELGA

Thalita de Jong maakt haar rentree in het veld op 1 januari, in de GP Sven Nys. De wereldkampioene van 2016 treedt er voor het eerst in maanden weer aan in een cross en doet dat in de kleuren van haar nieuwe team Experza-Footlogix. “Ik ben nog niet 100 procent fit, maar ik hoop fit genoeg te zijn om een wedstrijd te crossen. Ik start in Baal om te zien waar ik sta”, liet de Nederlandse weten.

De Nederlandse, Europese en wereldkampioene in het veld van 2016 beleefde een horrorseizoen door allerlei blessures. Haar laatste cross dateert van de Wereldbeker in Hoogerheide eind januari van dit jaar waar ze ten val kwam en de wedstrijd niet kon uitrijden. Ze miste daardoor ook het WK in het Luxemburgse Bieles. Ook op de weg vlotte het daarna niet door verschillende blessures.

Midden december gaf De Jong al aan bij de teampresentatie van haar nieuwe team Experza-Footlogix dat ze graag wilde deelnemen aan het Nederlands kampioenschap op 13 januari en hoopte ze ook om nog een cross te rijden in het weekend van 6 en 7 januari om zich voor te bereiden. “Het zal nipt worden en ik heb elke dag training nodig”, zei De Jong toen, “maar ik heb voor het eerst in maanden terug het gevoel dat ik op de goede weg ben en stilaan weer de oude wordt. Ik denk dat 1 januari nog te vroeg komt om te hervatten, maar we zien wel.”

En nu valt er dus goed nieuws te rapen bij de ploeg. De Jong zal al van de partij zijn in de GP Sven Nys op 1 januari. “Thalita was voorzichtig in haar uitspraken omdat ze nog een scan moest ondergaan vorige week”, verklaart teammanager Christel Herremans van Experza-Footlogix, “de resultaten daarvan zijn goed, ze traint ook goed en ze zal zeker en vast van de partij zijn in Baal. Dat is voor ons goed nieuws, als je met je nieuwe ploeg al meteen kan uitpakken met de kopman op de eerste dag van het nieuwe jaar.”`

“Ik ben nog niet 100 procent fit”, nuanceert Thalita de Jong zelf. “Ik heb nog niet genoeg intensieve trainingen kunnen doen en ik hoop dat ik fit genoeg ben. Ik start vooral in Baal om te zien waar ik sta. Ik moet het week voor week, wedstrijd per wedstrijd bekijken.”

Als alles goed gaat rijdt De Jong daarna op 7 januari in Leuven, 13 januari is er het NK in Surhuisterveen, 15 januari Otegem, 20 januari Zonnebeke en 21 januari Leudelange in Luxemburg. “Al staat dat programma nog niet 100 procent vast en het is geen zekerheid, maar een optie om die wedstrijden te rijden. Cross per cross bekijken we hoe het loopt”, herhaalt ze.