Tarieven De Lijn gaan omhoog in februari, maar tegelijk ook goedkopere kaart via app

Print
Tarieven De Lijn gaan omhoog in februari, maar tegelijk ook goedkopere kaart via app

Foto: BELGA

Brussel -

Op 1 februari gaan enkele tarieven van De Lijn omhoog, zo blijkt uit een beslissing van de Vlaamse regering. De abonnementen zoals de Buzzy Pazz en de Omnipas worden geïndexeerd, wat neerkomt op een verhoging met een of enkele euro’s. De occasionele reiziger zal weinig of niets merken van de prijsverhoging.

De prijzen voor de losse tickets blijven ongewijzigd. Een klassiek papieren biljet voor 60 minuten reizen met bus of tram zal dus ook na 1 februari 3 euro kosten, een sms-ticket 2,15 euro en een m-ticket (via de smartphone) 1,8 euro. Er bestaan inmiddels al verschillende apps om de m-tickets te kopen.

In groep reizen wordt duurder. Momenteel bestaat er nog een groepsbiljet van 1,25 euro per persoon voor groepen van 5 tot 44 personen die allemaal hetzelfde traject afleggen. Dat wordt vanaf 1 februari 1,30 euro per persoon en de groep zal uit minstens 10 personen moeten bestaan.

Goedkopere kaart via app

De Lijnkaart voor 10 ritten wordt op 1 februari ook 1 euro duurder en zal dan 16 euro kosten, al lanceert De Lijn tegelijk een digitaal alternatief, de m-card, waarvan de prijs op 15 euro blijft. Die digitale Lijnkaart zal de reiziger kunnen aanschaffen via een app op de smartphone.

De Lijn verkocht al afzonderlijke biljetten voor een enkele rit via de smartphone. Hoewel dat ticket een stuk goedkoper is dan de sms-tickets (1,80 euro versus 2,15 euro), blijven reizigers massaal via sms tickets kopen. Het systeem is dan ook iets omslachtiger: de m-tickets kunnen niet via de eigen app van De Lijn gekocht worden. De reiziger heeft dus nog een extra app nodig. Er zijn inmiddels al vijf zulke externe aanbieders.

Bij de lancering van de m-card maakt De Lijn het zijn klanten nu eenvoudiger. De digitale Lijnkaart zal zowel via de eigen app van De Lijn te koop zijn, als via externe apps.