Belgische wielerploegleiders Dirk Demol en Laurenzo Lapage vervolgd voor fraude

Print
Belgische wielerploegleiders Dirk Demol en Laurenzo Lapage vervolgd voor fraude

Foto: BELGA

Het parket van West-Vlaanderen vervolgt achttien personen voor fiscale fraude, witwassen en schriftvervalsing in een miljoenenfraudezaak met Luxemburgse en Cypriotische postbusvennootschappen. Het gaat onder anderen om de Belgische wielerploegleiders Dirk Demol en Laurenzo Lapage. Dat bericht De Tijd woensdag.

Dankzij de constructie betaalde Demol nog geen 2 procent belastingen op de inkomsten die hij van 2009 tot en met 2013 opstreek via zijn Luxemburgse postbusvennootschap. Die keerde dividenden uit aan een vennootschap in Cyprus. Die waren daar belastingvrij.

“Op 30 april 2009 richtte ex-Parijs-Roubaix-winnaar en wielerploegleider Dirk Demol een vennootschap op in het Groothertogdom Luxemburg”, weet De Tijd. “Die kreeg de naam Rivista Lux. Demol was officieel de zaakvoerder van Rivista Lux, maar de vennootschap bestond alleen op papier. Ze kreeg het Luxemburgse postbusadres van een Belgische belastingadviseur. Op hetzelfde huisnummer van een villa in Pétange waren nog tientallen soortgelijke postbusvennootschappen gevestigd. Een ervan was de vennootschap Olympus, die gebruikt werd voor de wielerploeg Astana, bij wie Demol in 2008 een contract had getekend.”

Het parket vervolgt niet alleen de belastingadviseur uit Waregem die de constructies heeft opgezet, maar ook de wielerploegleiders zelf, bevestigt parketwoordvoerster Karlien Ververken aan De Tijd.

Demol (Trek-Segafredo) wil niet reageren. Lapage (Orica-Scott) doet dat wel, via zijn advocaat Michel Maus. Ook Lapage was in een vorig leven aan de slag bij de ‘Luxemburgse’ ploeg Astana, van 2010 tot 2011. “Voor alle partijen in deze zaak gaat de discussie met de fiscus en het gerecht over hetzelfde: kan er voldoende ‘substantie’ worden aangetoond om te spreken van Luxemburgse en Cypriotische activiteiten?”

Belgische wielerploegleiders Dirk Demol en Laurenzo Lapage vervolgd voor fraude
Foto: BELGA