Mathieu van der Poel krijgt nieuw contract en laat de weg tot 2020 links liggen

Print
Mathieu van der Poel krijgt nieuw contract en laat de weg tot 2020 links liggen

Foto: Photo News

Stoelendans in het team rond Mathieu van der Poel (22). Beobank-Corendon verandert per 1 januari in Corendon - Circus, fietsenconstructeur Stevens wordt vervangen door Canyon. Mathieu van der Poel zelf brak zijn contract open en zal zich tot 2020 concentreren op veldrijden en mountainbiken.

Mathieu van der Poel zal dus tot eind 2020 in dienst blijven van de broers Roodhooft. Zijn in 2018 aflopend contract werd opengebroken en met twee jaar verlengd. Het betekent ook dat de Nederlander zich alvast tot 2020, niet toevallig het jaar van de Spelen in Tokio, zal concentreren op veldrijden en mountainbiken. Van der Poel wil in Tokio absoluut een medaille halen als mountainbiker en is daarvoor bereid zijn wegcarrière ‘on hold’ te zetten.

Van der Poel bekent dat Tokio door zijn hoofd spookt. “Maar je hebt wel een goede voorbereiding nodig wil je daar goed scoren”, beseft de Nederlander. “Daarom is nu een en ander concreet gepland om een goed programma af te werken richting die Spelen. Dus ligt tot en met 2020 de focus op het offroad-gebeuren, veld en mountainbike. De Spelen zijn toch het hoogste doel als sportman en ik wil zien hoe ver ik kan geraken. Ik blijf een volledig winterprogramma rijden in het veld, maar ga ook een volledig programma afwerken in het mountainbike. Mijn eerste grote doel is een Wereldbeker winnen en dat lijkt me al een heel groot doel op zich.”

Natuurlijk blijft Van der Poel op de weg rijden. “Maar dat is in functie van het veld en het mountainbike”, zegt hij. “Mijn focus ligt tot eind 2020 op die andere twee disciplines. Als ik na 2020 voor de weg kies, ben ik nog altijd maar 25. Dat is nog altijd een mooie leeftijd om mijn dromen op de weg te realiseren.”

De wereldbeker mountainbike telt zeven wedstrijden: de eerste volgt op 10 maart in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, daarna volgt Albstadt en Nove Mesto eind mei, vervolgens Val di Sole in Italië en Vallnord in Andorra in juli, tot slot nog twee wedstrijden in augustus: in het Canadese Mont-Sainte-Anne en het Franse La Bresse.

“Ik weet nog niet zeker of ik ze allemaal zal rijden”, aldus Van der Poel. “De eerste wedstrijd in Zuid-Afrika werk ik al zeker af. Als ik een goed klassement wil rijden, en dat is toch het doel, ben ik best aanwezig op alle wedstrijden. We zien nog wel hoe we dat concreet plannen en hoe ik er voor sta in het klassement. Ik heb het voorbije jaar geleerd dat je als renner moet voorbereid zijn op zo’n Wereldbeker en het een professionele aanpak vraagt. Voortaan zal dat allemaal gepland worden. Naast die Wereldbekers zal ik ook nog aan enkele losse wedstrijden in het mountainbike deelnemen en het WK in Lenzerheide in het eerste weekend van september. Het veldrijden blijft ook even belangrijk: ik blijf de beide combineren.”

Mathieu van der Poel krijgt nieuw contract en laat de weg tot 2020 links liggen

Het nieuws van de fietswissel hing al enige tijd in de lucht. Het contract met fietsenconstructeur Stevens liep af en het ‘plotse’ stoppen van de Duitser Philipp Walsleben was al een indicatie dat het niet zou worden verlengd. Walsleben reed immers op voorspraak van Stevens bij het team van de broers Roodhooft. Het was eveneens een publiek geheim dat de renners van het team af en toe al een training afwerkten op een Canyon-crossfiets. Het Duitse merk had tot nu toe geen crossfietsen in het aanbod, op de weg leverden zij in het verleden fietsen aan Lotto en zijn ze momenteel leverancier voor Katusha.

Opvallender is de stoelendans bij de sponsors. Beobank haakt af en wordt per 1 januari vervangen door Circus, een online goksite. Het team zal vanaf 1 januari door het leven gaan als Corendon - Circus. Circus staat momenteel reeds op de trui van Laurens Sweeck (ERA - Circus), kopman van het tweede team uit de stal Roodhooft. Circus blijft tot het einde van het seizoen als co-sponsor op de trui van Laurens Sweeck staan.

LEES HIER hoe Mathieu van der Poel in Zolder enkele fans de les spelt