Vlaamse film krijgt klappen: steeds minder bezoekers

Print
Vlaamse film krijgt klappen: steeds minder bezoekers

Le Fidèle Foto: BELGA

De vaderlandse film heeft er geen goed jaar op zitten. Dat schrijft De Morgen. “Le fidèle” trok 133.000 bezoekers, “Sprakeloos” zo’n 70.000, “Cargo” 41.000 en “Home” 25.000. Dat is veel minder dan de aantallen die bijvoorbeeld “De zaak Alzheimer” (755.000 kijkers in 2003) en “Dossier K” (415.000 in 2009) haalden.

Er zijn uitzonderingen, zoals de Ketnet-film “Helden boven alles” die 100.000 bezoekers trok, en “Het tweede gelaat” van Jan Verheyen, die boven 200.000 uitkwam. Ook de derde Kampioenen-film heeft die grens al in zicht. Maar over het algemeen liep het Vlaamse publiek dit jaar niet storm voor de films van eigen bodem.

Vlaamse film krijgt klappen: steeds minder bezoekers
Roskam Foto: Jan Van der Perre

De Unie van regisseurs trekt aan de alarmbel. Op 2 februari organiseert de federatie een colloquium in Gent. Daar zal samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds nagedacht worden over de toekomst van de Vlaamse film. Jan Verheyen wijst op de gewijzigde context, met nieuwe spelers als Netflix. “De vraag is dan: moeten wij nog films maken waar niemand naartoe komt?”

Ook Michaël R. Roskam, voorzitter van de Unie, stelt in De Morgen dat de overheid gerichter moet omgaan met de beperkte budgetten. Tegelijk wil hij dat iets gedaan wordt aan het gedoogbeleid rond piraterij.

Bekijk hier onze volledige tv-gids