Tuin

Vuurwerk in eigen tuin? Houd dan rekening met deze tips

Print
Vuurwerk in eigen tuin? Houd dan rekening met deze tips
Na het kerstfeest treffen we stilaan voorbereidingen voor oudejaarsavond en daar hoort misschien vuurwerk in eigen tuin bij. De nieuwste campagne van de brandweer roept op om te knallen, maar dan zonder vuurwerk. Schiet je straks toch zelf pijlen af, dan is het raadzaam om deze tips in acht te nemen in het belang van je veiligheid.

Aankopen

Koop enkel wettelijke en veilige producten bij een bekende en betrouwbare specialist die nuttige tips kan geven. Voorkom dat je vuurwerk bestelt dat de reglementaire voorschriften niet naleeft. Producten van een groot kaliber zijn vaak ontworpen voor professionelen uit de sector. Als particulier mag je met je vuurwerk de kaap van 500 gram pyrotechnische samenstellingen niet overschrijden.

Let erop dat er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij het vuurwerk zit in de taal van het verkoopsgebied. Wees streng: heb je twijfels bij een product, laat het dan links liggen. Overtuigd? Eis dan altijd verpakking van het vuurwerk en berg ze niet op in je zak. Thuis bewaar je de pijlen en dergelijke het best in een afgesloten doos op een koele en droge plaats, buiten bereik van je kinderen. Lees de avond voor oudjaar aandachtig de gebruiksaanwijzing en neem je tijd. In het feestgedruis zelf, is de kans groot dat je te vluchtig leest.

Vuurwerk in eigen tuin? Houd dan rekening met deze tips

Afvuren

Maak dat je nuchter bent en laat enkel volwassenen de voorbereidingen treffen om het vuurwerk af te schieten. Bepaal een zone, op veilige afstand van de genodigden, dieren, woningen, voertuigen, planten en gasflessen om het vuurwerk in de lucht te schieten. Let erop dat er niet wordt gerookt. Neem je tijd om de tuigen te installeren. Gasten blijven het best minstens 25 meter van deze zone tot na het afvuren.

Zet pijlen in een fles, half gevuld met zand of water. Vuurwerk dat de lucht inschiet veroorzaakt namelijk vaak ongelukken omdat het een andere koers volgt dan dat het de bedoeling was. Vuurwerk dat zichzelf voortbeweegt (voetzoekers, luchthuilers,…) is bij wet verboden. Houd ook steeds water of een brandblusapparaat binnen handbereik. Doof vonken en restjes die weer op de grond terechtkomen.

Steek slechts één vuurpijl tegelijk aan. Doe dat met gestrekte armen en met behulp van een lange lucifer, fakkel of speciale lont. Voorkom dat een deel van je lichaam boven de pijl hangt. Wacht met de volgende aansteking als de vorige pijl voortgedreven wordt. Ga meteen op een veilige plaats staan als de lont is afgestoken. Vuurwerk kapot? Steek dezelfde pijl nooit een tweede keer aan en blijf uit de buurt.

Erna

Maak vuurwerk onschadelijk door het in water onder te dompelen. Doe hetzelfde met vuurwerkafval, zo kan het nadien in de vuilniszak. Liep het mis? Neem dan onmiddellijk je telefoon en verwittig de hulpdiensten. Eerste hulp: houd brandwonden minstens 10 tot 15 minuten onder koel (lauw) stromend water terwijl je wacht op een arts.

Niet te missen