Fit & Gezond

Er is een nieuwe dieettrend, al is die volgens experts levensgevaarlijk

Print
Er is een nieuwe dieettrend, al is die volgens experts levensgevaarlijk

Foto: ss

Je wil snel enkele kilo’s verliezen na de kerstdagen? Dan heb je misschien al gehoord van watervasten, een dieet waarbij je enkel nog koffie, water en thee mag drinken. Maar experts waarschuwen voor de gevaren ervan. “Je krijgt na een tijdje dezelfde symptomen als bij een anorexiapatiënt”, klinkt het.

Het principe van watervasten is heel eenvoudig: je bant alle voedingsstoffen uit je leven en je overleeft enkel op water, koffie of thee. Op sociale media proberen gebruikers elkaar zelfs aan te moedigen om mee te doen en delen ze zelf hun ervaringen onder de hashtag #waterfast.

“Al negen van de 21 dieetdagen achter de rug, en het gaat heel goed. Voortreffelijke resultaten. Mijn acne is verdwenen en ik krijg heel zichtbare buikspieren. Ik heb ook een grotere mentale focus”, schreef een gebruiker nog op kerstavond.

(lees verder onder de tweet)

Levensgevaarlijk

Maar volgens experts is watervasten na overdadige kerstdiners geen slim idee. “Ons lichaam heeft een rustmetabolisme dat onderhouden moet worden. Je moet dus sowieso een vast aantal calorieën per dag innemen om te ademen en je hart te laten kloppen”, zegt diëtiste Hannelore Luchtens.

“Als je die calorieën niet binnen hebt, krijgt je lichaam na twee dagen een signaal dat het niet meer normaal kan functioneren en gaat het in spaarstand. Wie dit soort dieet aanhoudt, is levensgevaarlijk bezig. Je krijgt na verloop van tijd zelfs dezelfde symptomen als die van een anorexiapatiënt. Bij gebrek aan calorieën zal je lichaam energie proberen te halen uit je spieren.”

Volgens Luchtens bestaan er betere alternatieven om je lichaam te herstellen na enkele zware kerstdiners. “Ons lichaam kan niet goed tegen extreme verschillen. Het is niet omdat je te veel hebt gegeten dat je daags nadien plots niets meer moet eten. Dan creëer je alleen maar aan jojo-effect voor je lichaam. Probeer gewoon je normale eetpatroon te hernemen, liefst gecombineerd met veel water en fruit. Dat zou normaal al moeten volstaan”, besluit ze.

Niet te missen