“In elk geval zorgde de kersttweet van Francken voor zowel steun als haat op sociale media. Want ook de oppositie had alweer zin in iets anders dan kalkoen”

Print
“In elk geval zorgde de kersttweet van Francken voor zowel steun als haat op sociale media. Want ook de oppositie had alweer zin in iets anders dan kalkoen”

Bent u ook voor een streng, maar rechtvaardig migratiebeleid? Retweet dan dit bericht, vroeg staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op kerstochtend. Iets wat tegen gisteravond al zo’n 700 keer gebeurde.

Je zou denken dat Francken zich na de heisa van afgelopen week even koest zou houden. Na de inderhaast bijeengeroepen commissie van vrijdag wensten Jambon en Francken vanuit een lift iedereen een fijne kerst toe. Crisis elfendertig met Francken in de hoofdrol was bij deze beslecht, zou je denken. Ook Francken zou toch wat in de schaduw van een kerstboom willen zitten. Op VTM kon je intussen ook zien hoe een aantal Syriërs in Zaventem landde. Met dank aan de humanitaire visa die Francken zelf mag geven. Op initiatief van Sant’Egidio staan alle erkende geloofsgemeenschappen in voor de opvang (en de kosten) van 150 Syriërs.

De kersttweet van Francken was misschien - of wellicht - een reactie op kardinaal Jozef De Kesel die tijdens de middernachtmis opriep om meer verdraagzaam te zijn tegenover migranten. “Ze moeten in hun waardigheid erkend worden. Het zijn niet papieren die hun deze waardigheid verlenen”, preekte De Kesel die trouwens met Francken ook de overeenkomst voor de opvang van de Syriërs had ondertekend. In elk geval zorgde de kersttweet van Francken voor zowel steun als haat op sociale media. Want ook de oppositie had alweer zin in iets anders dan kalkoen.

Door al die politieke oorlogjes is nog nauwelijks iemand bezig met het grotere verhaal: migratie blijft een zeer groot probleem. Ook al zijn er in ons land in 2017 veel minder asielzoekers binnengekomen en staat intussen bijna een kwart van de 23.000 opvangplaatsen leeg. Het wordt tijd dat op Europees niveau de zaken eens ernstig geregeld worden. Sebastian Kurz, de nieuwe kanselier van Oostenrijk, heeft al meteen gezegd dat landen zelf moeten beslissen “of en hoeveel asielzoekers ze opnemen”. Maar als iedereen dat voor zichzelf kiest, zullen we in elk geval uitkomen bij een getal zeer dicht bij nul. Want hoe meer vluchtelingen je wil helpen, hoe minder stemmen je haalt. Ook dat is in alle landen zo. Toch weet ook iedereen dat we die vluchtelingencrisis alleen aan kunnen als elk land zijn deel doet. En als aan vluchtelingen duidelijk wordt gemaakt, dat je niet kan kiezen in welk land je terechtkomt.

Wat doe je met mensen die geen asiel willen aanvragen en die je ook niet kan terugsturen omdat ze thuis kans maken op foltering? Op die vraag heeft nog geen enkele politieke partij een duidelijk antwoord gegeven. Ook CD&V, Groen of sp.a niet. Het wordt stilaan tijd om daar een plan voor te bedenken. Dat via Twitter verspreiden kan ook.