Food

Veel eten over na de feesten? Zo lang kan je restjes bewaren

Print
Veel eten over na de feesten? Zo lang kan je restjes bewaren

Foto: Shutterstock

Op kerst- en oudejaarsavond zijn de porties royaal. Te royaal soms, waardoor de helft van je bord nog vol lekkers ligt. Dankzij deze tips van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ga je verspilling tijdens de feestdagen tegen.

Er is goed nieuws voor mannen en vrouwen die traditiegetrouw te veel eten klaarmaken tijdens de feesten. De dag geniet je er gewoon nog een keer van, maar let wel op dat je de maaltijd gezond bewaard.

Voor de thuiskoks

- Gerechten die warm werden opgediend, kan je perfect nog een paar dagen bewaren in de koelkast, en zelfs een paar maanden in de diepvries. Ga je voor het laatste? Verdeel het eten dan in luchtdichte potjes of dek af met vershoudfolie. Opnieuw opwarmen? Beperk het dan tot één keer.

- Koude gerechten dien je sneller op te eten. Ze blijven nog 24 uur lekker, mist je ze in de koelkast bewaart.

- Nog restjes uit conserven over? Giet ze over in een geschikter potje en bewaar ze in de koelkast.

Veel eten over na de feesten? Zo lang kan je restjes bewaren
Foto: Shutterstock

Wat als je op restaurant gaat?

Geen paniek als je uit eten gaat, het is tegenwoordig perfect normaal om de restjes van op je bord mee naar huis te nemen. Houd wel rekening met de volgende tips van de overheidsinstantie:

- Berg de zogenaamde restorestjes zo snel mogelijk op in de koelkast van maximum zeven graden. Wacht er niet langer mee dan twee uur nadat de ober je het pakket heeft overhandigd. Voorzie ook eigen potjes om het voedsel in op te slaan.

- Weer etenstijd? Warm de restjes op voor je eraan begint en houd er rekening mee dat je dat doet bij minstens 60 graden Celsius.

- Eet het restorestje op binnen de 24 tot 48 uur. Gebruik je gezond verstand om de aard van het product te beoordelen. Vertrouw je het niet, eet het dan niet meer op.

- Restjes die je meekrijgt na een restaurantbezoek horen niet thuis in de diepvriezer.

- Vraag in het restaurant of het voedsel geschikt is om op te warmen in de microgolfoven.

Niet te missen