Boogerd viert terugkeer na schorsing met snoeiharde kritiek: “Er wordt nog steeds gekloot en Froome doet mee”

Print
Boogerd viert terugkeer na schorsing met snoeiharde kritiek: “Er wordt nog steeds gekloot en Froome doet mee”

Foto: VUM

Michael Boogerd maakt zijn rentree in de wielerwereld. De Nederlander werd in 2013 voor twee jaar geschorst door de UCI nadat hij had toegegeven tijdens zijn carrière doping te hebben gebruikt. Die schorsing liep officieel af op 21 december 2017 en dus mag hij aan de slag als ploegleider bij Roompot-Nederlandse Loterij. Om zijn terugkeer te “vieren”, haalde hij meteen uit: “Er wordt nog steeds gekloot en Froome doet mee”

Boogerd stond in 2015 mee aan de wieg van de Nederlandse wielerformatie maar werd na zijn bekentenis dat jaar alsnog geschorst door de UCI. Nu keert hij dus terug in de wielerwereld. “Boogerd maakt vanaf januari weer deel uit van de 100% Nederlandse profploeg van pro-continentaal niveau”, klinkt het in een persbericht.

“Ik heb ontzettend veel zin om weer aan de slag te gaan”, aldus Boogerd. “De ervaringen van mijn eerste seizoen hebben mij gesterkt in de gedachte dat ik binnen Roompot – Nederlandse Loterij mijn passie voor de wielersport heel goed kwijt kan. Uiteraard heb ik het wielrennen ook in de afgelopen seizoenen op de voet gevolgd. Weliswaar op afstand, maar volgens mij staat de ploeg er prima voor. Ik kan niet wachten om weer een bijdrage te gaan leveren aan de ontwikkeling van de talentvolle mannen binnen Roompot – Nederlandse Loterij. Wij zullen hard moeten blijven werken en investeren in de toekomst. Vanaf het trainingskamp in Spanje gaan wij daar met zijn allen volle bak mee aan de slag”.

Boogerd viert terugkeer na schorsing met snoeiharde kritiek: “Er wordt nog steeds gekloot en Froome doet mee”
Foto: EPA-EFE

Froome en Sky

Bij de NOS was de 45-jarige Nederlander echter een pak kritischer voor het wielrennen. “Het waren niet de twee slechtste jaren van mijn leven. Het voelde niet als gevangenisstraf”, aldus Boogerd, die zich twee jaar lang niet mocht vertonen in de wielerwereld. “Het voelt heel apart als je niet welkom bent. Mijn zoon vindt het leuk om naar een wielerkoers te gaan, om als publiek langs de kant van de weg te staan, maar dat werd niet eens op prijs gesteld door de UCI. Dus dan doe je het niet.”

Ook de heisa rond de positieve plas van Tour- en Vueltawinnaar Chris Froome is Boogerd niet ontgaan. “Ik ben sowieso nooit een heel groot fan geweest van Froome. Ik vind het geen attractieve renner. Hoe ik ernaar kijk? Ik ben heel erg verbaasd hoe de reacties zijn. Hoe naïef bepaalde media of volgers dit opvatten… Ik heb nooit geloofd dat na Armstrong en na Boogerd in één keer al het rotte uit de sport was. En dat het daarna allemaal heilige bonen zijn.”

“Dat blijkt ook wel. Dat er nog altijd wordt gekloot. Er zijn regels en binnen die regels wordt de grens opgezocht. Froome doet daar ook gewoon aan mee. Ik ben daar niet heel verbaasd over. Ik heb laatst even terug zitten kijken hoe er werd geschreven over Sky, hoe ze binnenkwamen in het peloton in 2010. Daar droop het kwijl vanaf, zeg maar. Dit is de ploeg, ze gaan het helemaal anders doen. De mensen die dat toen schreven, branden ze nu helemaal tot de grond af. Ik kan wel begrijpen dat mensen nu zeggen: oh, daar gaan we weer. Maar voor mij is het geen verrassing.”

Boogerd viert terugkeer na schorsing met snoeiharde kritiek: “Er wordt nog steeds gekloot en Froome doet mee”
Foto: Photo News