Mama

Studie suggereert: “Vrouwen die er goed willen blijven uitzien, krijgen best maar twee kinderen”

Print
Studie suggereert: “Vrouwen die er goed willen blijven uitzien, krijgen best maar twee kinderen”

Foto: Shutterstock

Dames die eer goed willen blijven uitzien naarmate ze ouder worden, worden het best niet meer dan twee keer mama. Dat blijkt uit een controversiële studie aan de Jagiellonische Universiteit in het Poolse Krakau.

Een team wetenschappers nodigde bijna zeshonderd mannen en vrouwen uit om foto’s te beoordelen van moeders op middelbare leeftijd. De conclusie, verschenen in het vakblad The American Journal of Physical Anthropology? Dames met een kleine kroost, die uit maximum twee kinderen bestaat, werden aantrekkelijker bevonden dan andere vrouwen met grotere families.

“Zwangerschappen, borstvoeding geven en zorg voor kinderen eisen hun tol. Je hebt meer energie nodig, wat leidt tot een verhoogde opname van voedingsstoffen. Daarom hebben vrouwen die veel investeren in het ouderschap, als een gevolg van verschillende zwangerschappen, vaak een hoger risico op ziektes en een kortere levensduur”, zegt wetenschapper Anthony Little.

Schade DNA

Een eerdere studie aan de universiteit van Yale bracht aan het licht waarom mama worden het ouderdomsproces kan versnellen. Bloedtests van honderd vrouwen in hun menopauze, toonden aan dat het DNA van dames die vier kinderen kregen ook vier keer zoveel werd beschadigd. Die schade wordt ook wel oxidatieve stress genoemd en leidt tot een versnelde veroudering van het gezicht, met name verslapping en pigmentatie van de huid als gevolg.

Niet te missen