Mama

UITTIPS. Hier kan je deze kerstvakantie heen met je kinderen

Print
UITTIPS. Hier kan je deze kerstvakantie heen met je kinderen

Foto: Shutterstock

Kerstvakantie, dat is tijd om samen pirouettes te draaien op de schaatsbaan, kerstfilms te bekijken in de zetel of kerstmarkten bezoeken met het hele gezin. Berg die tablet alvast op en geniet van extra winterse quality time. We vroegen aan mamablogster Lobke Gielkens hoe zij haar drie kinderen twee weken bezig zal houden.

Ruiktoch(t) in het Gallo-Romeins Museum

Tijdens de Kerstvakantie strijkt Vlieg neer in het Gallo-Romeins Museum. Met een uitdagend geurparcours voor kinderen. Dat voert hen dwars door de wereld van prehistorische jagers-verzamelaars, landbouwers en Gallo-Romeinen. Herkennen ze echte dierenhuid … met hun neus? Waaraan doet de geur van vuur denken? Welke kruiden gebruikte de Romeinse kok? Ze puzzelen, luisteren, quizzen, raden … en maken speels kennis met het verre verleden. Wie de ruiktocht tot een goed einde brengt, neemt de Schat van Vlieg mee naar huis.

www.galloromeinsmuseum.be

UITTIPS. Hier kan je deze kerstvakantie heen met je kinderen

Maak de bakker in je kroost wakker

Heb je kleine bakkers in huis? Dan is een bezoekje aan dit museum een must in de kerstvakantie! Naast alles wat te maken heeft met het vervaardigen en thuisbrengen van brood, kun je er ijs- en chocoladevormen, hostie- en wafelijzers bewonderen. Het is een actief museum waar je tijdens de kerstvakantie zelf kerstkoekjes kan bakken én zelfs een peperkoekenhuisje.

www.bakkerijmuseum.be

Trek op micro-avontuur

Maak een winterpicknick klaar, trek jullie warmste laarzen aan en vertrek op avontuur vanuit je achtertuin. Je hoeft niet altijd lange autoritten of treinreizen te maken om een leuk en verfrissend avontuur te beleven met de hele familie. Wedden dat er in je buurt tal van leuke plekken zijn waarvan je het bestaan zelfs niet wist? Bekijk via website of brochures de ‘hotspots’ van je stad of gemeente.

Een familiefestival is altijd een goed idee

Waar kan een kind moeilijk aan weerstaan? Snoep! En in Gent noemen ze snoep ‘Spekken’. Spekken zijn niet alleen lekker, om van te smullen of om voorzichtig van te proeven. Je hebt ze in alle kleuren, vormen en maten. Ons kindertheaterfestival wil ook deze ‘diversiteit’ extra in de verf zetten. Enerzijds door het aanbod per leeftijd, anderzijds door de diverse genres. Langs liedjes, rijmpjes en dansjes mogen de kinderen naar hartenlust meedoen tijdens deze vrolijke voorstelling.

www.spekken.be

Bezoek een leuke kerstmarkt

Winterland in Hasselt, Winterpret in Brussel of Wintertijd in Leuven…in de grootsteden kan je met het hele gezin gaan genieten van grote kerstmarkten. Maar wedden dat er ook bij jou in de buurt een leuke kerstmarkt te bezichtigen valt?

Meer info? www.kerstmarkt.com/kerstmarkten-belgie/

UITTIPS. Hier kan je deze kerstvakantie heen met je kinderen

Op stap met Staf Stekel

Met Staf Stekel is een bezoek aan Texture, museum over Leie en vlas, een echte belevenis en bovendien steken de kinderen al spelend heel wat op over de wondere wereld van het vlas. Staf Stekel woont in het museum, haalt allerlei fratsen uit en neemt je kinderen mee op stap. De kinds ontdekken ook een geheime code waarmee ze een verrassing in de wacht slepen.

www.texture.be

Hang de aap uit

In dit land worden alle kinderen tussen 3 en 10 jaar oud uitgedaagd om zich uit te leven in verschillende sport- en bewegingsthema’s zoals klimmen en klauteren, werpen en vangen, spring in het rond, fiets er op los, dansen en speelhoek. Wat nog leuker is, is dat de mama’s en papa’s actief met hun kinderen al deze thema’s mee ontdekken. Doe dus ook dit jaar zeker mee aan Doeland, een toppertje volgens ons.

Trek naar ’t circus

‘Thrill’ de nieuwe super productie van Boxtalino Winter Wonder Circus komt eraan. De rode draad van de show wordt getrokken door de twee Spaanse clowns Roy & Guillermo Ballagans die een enorm kanon de piste binnenrijden. Acrobaten, clowns en boerderijdieren brengen een hartverwarmende en spannende show voor kinderen van 2 tot...102 jaar.

www.boxtalino.be

Knutselnamiddagen in het Speelgoedmuseum

In het Speelgoedmuseum van Mechelen kan je de leukste doe- en knutselnamiddagen beleven die volledig in het teken staan van de winter! Kom op zaterdag- en zondagnamiddag luisteren naar mooie vertelsels of knutsel de leukste hebbedingetjes. Doe je liever mee met een leuke doe- en zoektocht? Een volledig overzicht vind je op www.speelgoedmuseum.be

Ga naar Winter in het Park

Beleef een magische eindejaarsperiode op de gloednieuwe kerstmarkt van Oostende. Bij Winter in het Park wordt de gezelligste periode van het jaar nog intenser beleefd. Wat dacht je van schaatsen op de vijver, gezellige kerstchalets, animaties en acts en feeërieke verlichting in het park?

www.winterinhetpark.be

UITTIPS. Hier kan je deze kerstvakantie heen met je kinderen

Een bezoekje aan het Winterwonderkasteel

Dit jaar brengt Winterwonderkasteelons terug naar de tijd van Filips van de Elzas, bezieler van het Gravensteen. Binnen de kasteelmuren is er de warmte van haardvuren, het licht van kaarsen en het geluid van feestende mensen en muziek. De winterbar en het Verhalenfestival zorgen voor extra gezelligheid.

Winteravonden in Bokrijk

Tijdens Winteravonden in Bokrijk keer je terug in de tijd op hun nostalgische winterkermis met attracties van weleer. De vuurdansers banen zich een vurige weg doorheen het museum tijdens een magische vuurparade. En als de avond valt, is er vuurwerk.

www.bokrijk.be

Een dagje lanterfanten

Vandaag naar een kerstmarkt, morgen een uitstap naar zee. Maar het moeten eignelijk niet altijd uitstappen zijn, want het kan best eens goed zijn om je kind te laten lanterfanten of luieren. Leg bijvoorbeeld wat papier en kleurpotloden op tafel of wat dacht je van wat raamstiften of een kartonnen doos in het midden van je woonkamer. Kijk wat er gebeurt...

Meer leuke uit- en thuistips vind je op Lobke’sblog Leuke Wereld.

UITTIPS. Hier kan je deze kerstvakantie heen met je kinderen

Niet te missen