VIDEO. Goed nieuws voor onhandige smartphonegebruikers: dit glas herstelt zichzelf

Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd glas te ontwikkelen dat zichzelf kan herstellen als het gebarsten is. Het glas, dat werd ontwikkeld uit een speciale soort polymeer, kleeft terug aan elkaar als het even wordt aangedrukt. Goed nieuws dus voor de fervente smartphonegebruikers onder ons die maar al te graag hun toestel eens laten vallen.

pjv

Het speciale glas werd uitgevonden door wetenschappers aan de universiteit van Tokio en kan binnenkort een wereld van verschil betekenen voor mensen die regelmatig een nieuwe smartphone moeten kopen omdat het scherm is gebarsten. “Mensen vertellen me al te vaak hoe problematisch dat kan zijn”, aldus Yu Yanagisawa, een Japanse onderzoeker. “Eens het gebarsten glas poederig is geworden, is het bijna onmogelijk om het nog te herstellen.”

Dus ging de wetenschapper aan de slag om een nieuw, flexibel soort glas te ontwikkelen dat zichzelf kan herstellen. “Zachte dingen zijn makkelijk te repareren, maar hoe harder het materiaal, hoe moeilijker het wordt. Dus moest ik de perfecte balans tussen die eigenschappen vinden.” Het glas dat hij ontwikkelde, kan worden hersteld op kamertemperatuur, in tegenstelling tot gewoon glas dat door hoge temperaturen moet worden versmolten.

De ontwikkelaars van het nieuwe glas zijn ervan overtuigd dat hun uitvinding in de toekomst heel wat toepassingen zal kennen, waardoor talloze apparaten - waaronder de veel geplaagde smartphones - niet onmiddellijk in de prullenmand zullen belanden.