© HBVL

Onze 7 beste uittips voor de eerste week van de kerstvakantie

Nog geen plannen voor eerste week van de kerstvakantie? Wij geven u enkele tips voor leuke evenementen in Limburg.

eco

1. Opnieuw Winteravonden in Bokrijk

Het Openluchtmuseum van Bokrijk baadt in de kerstvakantie traditiegetrouw in een gezellige winterse avondsfeer met tal van activiteiten voor de hele familie. U vindt er een groot aanbod aan nostalgische kermisattracties, muziek uit draaiorgels, een winterdorp en winterse hapjes en drankjes. Twee keer per avond trekt een Vuurparade uit en als de avond valt kan u ook genieten van een spetterend vuurwerk.

© HBVL

 • Van 26 december tot en met 30 december, en van 5 januari tot en met 7 januari, telkens van 16 uur tot 21 uur.
 • Bokrijklaan 1.
 • Toegang: 7,5 euro (2 euro voor 3-12 jaar), gratis voor Bokrijkabonnees.
 • Kermisattracties: 1 euro per rit.

© HBVL

2. Samen kerstliedjes zingen voor het goede doel

U Zijt Wellekome. Dat is de naam van de kerstsamenzang die het Davidsfonds op de tweede kerstdag organiseert op tientallen plaatsen in Vlaanderen. Dat gebeurt onder andere in de basiliek in Koekelberg, maar ook dichter bij huis, zoals in de Sint-Augustinuskerk in Sint-Truiden, de St-Willibrorduskerk in Reppel (Bocholt), de Sint-Pieterskerk in Elen (Dilsen-Stokkem) en de Kruisherenkerk in Maaseik.

Het concept is overal hetzelfde: het authentieke kerstgebeuren onder de aandacht brengen en samen kerstliedjes zingen. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Meer info over uren en locaties op www.davidsfonds.be.

3. Unieke kerstoptocht in Molenbeersel

‘Een sprankeltje geluk voor Kerstmis.’ Onder deze slogan trekt er zaterdagavond een unieke kerstoptocht door de straten van Molenbeersel (Kinrooi).

© HBVL

De optocht is een weergave van de reis van Jozef en Maria naar Bethlehem. Koning Herodes, herders en andere figuren uit het kerstverhaal komen aan bod. Alle figuranten zijn vrijwilligers, die gekleed worden in de unieke klederdracht van die tijd. Op het eindpunt (bij Carpe Diem) zijn nog tal van randactiviteiten voorzien. De opbrengst gaat naar het goede doel.

© HBVL

4. Kerststallentocht door drie Landense deelgemeenten

Ruim 40 jaar geleden werd het initiatief genomen om speciale kerststallen te bouwen in de dorpjes Waasmont, Walbets en Wezeren. Jaarlijks in deze periode kan u deze kerststallen met elk hun eigen troeven gaan bewonderen. Zo is er een kerststal met beelden die uit lindenhout zijn gesneden, terwijl een andere is uitgewerkt met porseleinen Hümmeltjesbeeldjes. Tussen de drie kerken (die elk op 2 km van elkaar liggen) is ook een wandelroute uitgestippeld door de natuur en rustige omgeving.

 • Vanaf Kerstmis tot en met 6 januari, van 13 tot 17 uur.
 • Gratis deelname.
 • Een plan van de wandelroute vindt u hier.

5. Kerst in natuurgebied Gerhagen

Zaterdag baadt natuurgebied Gerhagen in een feeërieke kerstverlichting. U kan een wandeling doen langs het verlichte parcours, luisteren naar kerstliedjes die live worden gebracht, genieten van kerstversnaperingen en wie weet komt u de Kerstman ook wel tegen. Als u zaterdag geen tijd heeft om te gaan kijken, kan u later ook nog gaan want de omgeving van de zandberg blijft verlicht tot na Nieuwjaar.

© HBVL

6.Koude Neuzenwandeling met gids

Wie even wil uitwaaien na het kerstdiner, kan op tweede kerstdag deelnemen aan een rustgevende winterse wandeling in de Voerstreek. Een gids neemt u tijdens deze Koude Neuzenwandeling mee op sleeptouw door holle wegen en heuvelachtige landschappen met mooie vergezichten, steeds vergezeld met boeiende verhalen. Nagenieten doe je met een glaasje Voerense likeur of appelsap.

 • Dinsdag 26 december, om 14 uur.
 • Bezoekerscentrum, Pley 13.
 • Deelname: 5 euro (3 euro voor 5-12 jaar).

© HBVL

7. Leer meer over de kerstster in Cosmodrome

Tijdens de kerstperiode duiken overal sterren op. Maar wat betekent die ‘Kerstster’ nu eigenlijk? Het antwoord is tijdens de kerstvakantie te vinden in de Cosmodrome. Na iedere 360°-show (twee per openingsdag) wordt uitgelegd waarom de ster het symbool van Kerstmis is en welke sterren u nu kan bewonderen aan de hemel. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er heel wat bij opsteken.

 • Planetariumweg 18 - 19.
 • Ticket: 9 euro (volw.) en 7,5 euro (5-16 jaar).
 • Meer info en reserveren via www.kattevennen.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio