© Photo News

Laatste Belg op WK darts stoot door naar achtste finales

Dimitri Van den Bergh (PDC-43) heeft zich vrijdag in het Alexandra Palace van Londen voor de achtste finales van het PDC wereldkampioenschap darts geplaatst. De 23-jarige Antwerpenaar won in de tweede ronde met 4-2 van de Nederlander Jan Dekker (PDC-48). De setstanden waren 3-0, 1-3, 3-1, 3-1, 1-3 en 3-0.

Van den Bergh gooide aan een gemiddelde van 95,24 punten. Dekker deed met 97,25 punten beter, maar in het uitwerpen heerste “The Dreammaker”. Vooral in de aanvangsfase leek Van den Bergh onfeilbaar. In de vierde set stond hij met een checkout percentage van liefst 82 procent achter zijn naam. Na zes sets was dat naar 54,17 procent gezakt. Van den Bergh benutte 13 van 24 kansen. “Double Dekker” gebruikte er 8 van 21 (38,10 procent).

In de achtste finales (best of 7) neemt Van den Bergh het op tegen de winnaar van de partij tussen de Oostenrijker Mensur Suljovic (PDC-5) en de Schot Robert Thornton (PDC-28). Die wedstrijd staat voor vrijdagavond op het programma.

Het is de derde WK-deelname voor Van den Bergh. Twee jaar geleden ging hij er in de tweede ronde uit, vorig jaar in de eerste. Eind november kroonde hij zich tot wereldkampioen bij de jeugd (-23). Hij is de laatste Belg in het toernooi. Kim (PDC-18) en Ronny Huybrechts (PDC-41) werden in de eerste ronde uitgeschakeld, kwalificatiespeler Kenny Neyens sneuvelde in de voorronde.

Van den Bergh "speelt gewoon zijn eigen spelletje"

"Dit is gewoon fantastisch", reageerde Van den Bergh. "Het is de eerste keer dat ik bij de laatste zestien sta op het wereldkampioenschap. We hadden in de eerste ronde allebei een geplaatste speler uitgeschakeld, dus kon het alle kanten op. Het kwam erop aan kalm te blijven en dat bleek soms moeilijker dan ik had gedacht. Op de beslissende momenten gooide ik een aantal belangrijke uitworpen. Het speelt geen rol tegen wie ik in de achtste finales uitkom, ik speel immers mijn eigen spelletje. Plots lukt me dat ook op een groot podium."