© AFP

Rajoy weigert om met Puigdemont rond de tafel te zitten

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont is bereid de Spaanse premier Mariano Rajoy te ontmoeten in eender welke Europese lidstaat van zodra de Catalaanse verkiezingen erkend worden. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie in Brussel.

“Ik heb er geen enkel probleem mee om met Rajoy te praten”, aldus Puigdemont. “We hebben op zijn minst het recht verkregen om gehoord te worden.”

Puigdemont laat ook weten bereid te zijn om terug te keren naar Catalonië, “indien er voldoende garanties zijn”. Hij verklaarde ook dat Rajoy moet stoppen met het nemen van beslissingen voor de Catalaanse regering. Hij moet de ambtenaren terughalen die beslissingen nemen in Catalonië en de politie terugroepen die naar de regio werd gestuurd.

Rajoy weigert

Rajoy wil samenzitten met de voorzitster van de centrumpartij Ciudadanos, de winnaar van de verkiezingen van donderdag in Catalonië. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie. Hij lijkt zo dus de uitnodiging van de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont af te slaan. “Ik zou moeten gaan samenzitten met mevrouw (Ines) Arrimadas (de voorzitter van Ciudadanes), die de verkiezingen gewonnen heeft”, antwoordde Rajoy kort op de vraag of hij met Puigdemont zal spreken.

Rajoy riep ook nog op tot een open dialoog met Catalonië, binnen de grenzen van de wetgeving. “Ik hoop dat de nieuwe Catalaanse regering niet meer unilateraal werkt en zichzelf niet buiten de wetgeving plaatst”, zei hij. “Ik zal niet accepteren dat iemand de grondwet, de wet of het statuut van Catalonië naast zich neerlegt.”

“De kloof binnen de Catalaanse samenleving is erg groot. Het zal tijd kosten om ze te herstellen, en dat moet de eerste verantwoordelijkheid zijn van alle politieke partijen. De noodzakelijke verzoening zal er komen als iedereen de wet respecteert, zowel binnen de minderheid als binnen de meerderheid”, zegt Rajoy nog. Hij zegt vastberaden te zijn om de “situatie te normaliseren”, maar daarvoor is ook “goede wil” nodig.

Linksradicale partij wil Puigdemont steunen

Na de verkiezingen in de Spaanse regio Catalonië heeft de linksradicale partij CUP zich vrijdag bereid verklaard om in te stemmen met een regeringsvorming onder leiding van Puigdemont. Voorwaarde is dat Puigdemont het doel van “de oprichting van een Catalaanse republiek” nastreeft, aldus CUP-kopstuk Carles Riera.

De alliantie van Puigdemont, JuntsXCat, behaalde 34 zitjes en eindigde daarmee achter de liberale onafhankelijkstegenstanders Ciutadans/ Ciudadanos (37). Toch kan Puigdemont hoop koesteren op een verkiezing tot regionale president, in tegenstelling tot Ciudadanos-kopstuk Inés Arrimadas. De drie partijen die voor onafhankelijkheid zijn, naast JuntsXCat en CUP ook de linksnationalistische ERC, beschikken samen immers over de absolute meerderheid.

Onderzoek naar rebellie uitgebreid

Ondertussen wordt het onderzoek naar rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing uitgebreid naar onder meer de Catalaanse ex-president Artur Mas, de nummer 2 van de separatistische partij ERC Marta Rovira en de voormalige woordvoerster van de partij CUP in het parlement Anna Gabrie. Dat heeft de rechter van het Spaanse Hooggerechtshof Pablo Llarena beslist, zo melden de Spaanse media.

Ook Marta Pascal, de coördinatrice van PDeCAT, de ex-fractievoorzitter van CUP in het parlement Mireia Boya en de voorzitter van de Asociación de Municipios por la Independencia worden vervolgd.

De zes behoorden volgens El País tot het “strategisch comité” waarvan melding werd gemaakt in de documenten die in beslag werden genomen. Dat comité moest zich buigen over het onafhankelijkheidsproces van Catalonië.